Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hrvaška predsednica: Izjave Cerarja in Erjavca so zares nevarne

Deli na:
Hrvaška predsednica: Izjave Cerarja in Erjavca so zares nevarne

Kolinda Grabar Kitarović - Foto: Arhiv Svet24

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je včeraj poudarila, da Hrvaška ne bo dopustila enostranske implementacije arbitražne razsodbe glede meje.

Izjave slovenskega premierja Mira Cerarja in zunanjega ministra Karla Erjavca o tej temi pa je označila za "nevarne". Slovenske kolege je pozvala k nadaljevanju pogovorov.

Na novinarsko vprašanje o določenih grožnjah iz Slovenije glede udejanjenja arbitražne sodbe je Grabar-Kitarovićeva v pogovoru za Dnevnik hrvaške televizije dejala, da sta se o izjavah Cerarja in Erjavca pogovarjala s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem na srečanju v Salzburgu. Spomnila je, da sta se s Pahorjem sešla tudi pred dvema tednoma v Dubrovniku.

"Veseli me njegova pripravljenost na dialog, o tem se bova še pogovarjala. Sicer pa so izjave premierja Cerarja in zunanjega ministra zares nevarne," je izjavila Grabar-Kitarovićeva.

Poudarila je, da se Hrvaški ni treba razburjati zaradi teh izjav. Ponovila je, da Hrvaška ne sprejema arbitraže, ki da je bila kompromitirana in je "absolutno v nasprotju z mednarodnim pravom".


"Hrvaška ne bo dopustila enostranske uveljavitve arbitraže. Za to imamo odločnost, moč in kapacitete," je izpostavila.

Še enkrat je pozvala Slovenijo in slovenske kolege, da nadaljujejo pogovore o vprašanju meje.

Premier Miro Cerar je po četrtkovi seji vlade opozoril, da je naloga obeh držav, da po arbitražnem sporazumu in v skladu z njim v šestih mesecih pripravita vse potrebno za implementacijo. Če bo hrvaška vlada še naprej ignorirala arbitražno odločbo, pa bo po premierjevih besedah moralo priti do implementacije razsodbe po drugi poti.

Zunanji minister Erjavec je v ponedeljek med drugim izjavil, da Slovenija ne potrebuje šestmesečnega roka za implementacijo odločitve sodišča glede meje na morju, saj je bila z arbitražno odločitvijo ta prvič sploh določena.

Erjavec je včeraj podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu tudi poslal pismo o hrvaških kršitvah meje v Piranskem zalivu.