Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Horvat: Vlada ima le še dva meseca efektivnega časa za reforme

Deli na:
Horvat: Vlada ima le še dva meseca efektivnega časa za reforme

Foto: Bobo

Odbora DZ za finance in monetarno politiko ter za zadeve EU sta se na današnji skupni seji seznanila s predlogom priporočil Evropske komisije Sloveniji v zvezi z nacionalnim reformnim programom in programom stabilnosti za leto 2017.

Poslanci se s komisijo strinjajo, da Slovenija potrebuje strukturne reforme, opozicija pa je znova okrcala vlado.

Vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič je uvodoma kot temeljno sporočilo Bruslja Sloveniji izpostavil, da država ne sme zaspati na trenutnih ugodnih makroekonomskih rezultatih in obetih, pač pa mora situacijo izkoristiti za strukturne reforme.

Med drugim je izpostavil potrebo po dodatnih fiskalnih ukrepih v letošnjem in prihodnjem letu za zmanjšanje strukturnega primanjkljaja, po zdravstveni reformi, ureditvi področja trajne oskrbe in ukrepih za zagotovitev dolgoročne vzdržnosti pokojninskega sistema. Komisija predlaga tudi ukrepe na trgu dela ter za zagotavljanje finančnih virov za podjetja in posameznike.

Predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun se je strinjal, da trenutne relativno ugodne razmere za Slovenijo predstavljajo priložnost tako na področju reform kot uravnoteženja proračuna. "Vemo, da pot ne bo lahka," pa je opozoril ob tem in poudaril, da bodo svoj del morali dodati vsi, ki vplivajo na oblikovanje porabniške strani proračuna.



V razpravi so večinoma sodelovali opozicijski poslanci, ki so bili kritični tako do Evropske komisije kot do vlade. Miha Kordiš (ZL) je menil, da je predlog Bruslja "propaganda", ki nima nič skupnega z blaginjo evropskih državljanov, pač pa "brezobzirno uveljavlja interese kapitala in evropske birokracije".

Janko Veber (SD) je med drugim komisiji očital, da je spregledala področje odlivanja denarja v davčne oaze, vprašanje zaposlovanja mladih ter zagotavljanja kibernetske varnosti. Andrej Šircelj (SDS) pa je izpostavil zaostajanje evropskega gospodarstva za drugimi razvitimi deli sveta.

Alenka Bratušek (NP) je medtem okrcala vlado, ki "pet pred dvanajsto" spreminja odločitev o prodaji NLB in tako Slovenijo predstavlja kot nekredibilno. Jožef Horvat (NSi) pa je opozoril, da je pred nastopom volilnega leta - ob upoštevanju poletnih počitnic in veselega decembra - efektivnega časa za reforme še zelo malo, le približno dva meseca. Tako v mandatu te vlade ne pričakuje nobene reforme.

Stančič je sicer ob koncu razprave poudaril, da poročilo predstavlja skupek analitičnih dejstev, ogledalo, ki je postavljeno Sloveniji. Na državi pa je, da se sooči z izpostavljenimi izzivi in najde ustrezne odzive.