pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hojs: Tožilstvo brani ovadene, predvsem Kučana!

Deli na:
Hojs: Tožilstvo brani ovadene, predvsem Kučana!

Foto: Bobo

Predsednik VSO Aleš Hojs je razkril, da je tožilstvo zavrnilo njihovi kazenski ovadbi zoper štiri člane nekdanjega predsedstva Slovenije, med njimi tudi Milana Kučana.

Hkrati je opozoril, da jim tožilstvo ne želi posredovati sklepa, s katerim je zavrglo ovadbi.

Maja in junija je namreč VSO vložil dve ovadbi zoper člane nekdanjega predsedstva, razen Ivana Omana. Maja je ovadbo vložil zoper Kučana, ker da kot takratni predsednik predsedstva ni preprečil razorožitve Teritorialne obrambe. Očital mu je veleizdajo in sabotažo. Junija je vložil še ovadbo zoper štiri člane predsedstva, poleg Kučana še Cirila Zlobca, Matjaža Kmecla in Dušana Pluta. Očital jim je, da so v kritičnem času osamosvajanja onemogočali krepitev slovenske obrambne moči.

Kot je danes povedal Hojs, jih je Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani sredi septembra obvestilo, da je obe ovadbi zavrglo s sklepom, pri čemer pa jim sklepa ni poslalo. Zato so na tožilstvo poslali prošnjo, naj jim posredujejo sklep, ker odziva ni bilo, pa še dve dodatni urgenci. Kljub temu sklepa do danes še niso prejeli.

Po besedah odvetnika Radovana Cerjaka je takšno ravnanje tožilstva nenavadno. "Običajna praksa tožilstva je, da v kolikor se odloči, da neko ovadbo zavrže, o tem obvesti ovaditelja oziroma oškodovanca in ga v sklepu poduči, da lahko v osmih dneh prevzame pregon kot subsidiarni tožilec," je dejal. Tožilstvo po njegovih besedah v tem primeru tega ni naredilo, pač pa je le poslalo obvestilo, da sta ovadbi zavrženi, zato ne morejo prevzeti nadaljnjega pregona.

"Dopuščam možnost, da je tožilka presodila, da VSO v tej zadevi ni oškodovanec, a za presojo o tem je pristojno sodišče in ne tožilstvo," opozarja Cerjak. Slednji dodaja, da zaradi tega, "ker se sklep drži v tajnosti, ni mogoča strokovna presoja odločitve".

Hojs je prepričan, da je "več kot očitno", da tožilstvo s tem, ko jim sklepa ne vroči, brani ovadene, predvsem Kučana. Glede tega, kako naprej, pa pravi, da bodo predvsem razmislili, kako na pravni način priti do sklepa.

Cerjak je odgovoril še na pomisleke, ali ni kazenski pregon zoper četverico morda že zastaral. Prepričan je, da ni. Tudi sicer to po njegovem ne more biti razlog, da jim tožilstvo ne vroči sklepa. "Če bi namreč to bil razlog, potem ne bi bilo težav, da nam sklep vroči," je še dodal.