reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hitreje čez mejo? Hrvati dobijo dostop do schengenskega informacijskega sistema

Deli na:
Hitreje čez mejo? Hrvati dobijo dostop do schengenskega informacijskega sistema

Foto: Bobo

Hrvaška in Slovenija se lahko dogovorita o tem, da se državljane članic EU na njuni meji preveri le enkrat, namesto dvakrat, kot je bila do sedaj praksa.

Hrvaška bo danes začela uporabljati schengenski informacijski sistem. S tem bosta Slovenija in Hrvaška lahko izvajali izmenično ciljno usmerjeno mejno kontrolo pri državljanih EU na način, da bo Slovenija kontrolirala osebe na vstopu v Slovenijo, Hrvaška pa osebe na vstopu v Hrvaško.

Kot so sporočili iz tiskovne službe Evropske komisije, bo Hrvaška danes dobila dostop do sistema. Potrdili so še, da se bosta lahko Hrvaška in Slovenija dogovorili o tem, da se državljane članic EU na njuni meji preveri le enkrat, namesto dvakrat, kot je bila do sedaj praksa.

Hrvaški premier Andrej Plenković se bo ob tej priložnosti ob 10. uri udeležil predstavitve sistema na policijski postaji mejnega prehoda Bregana. Kot so sporočili iz hrvaške vlade, pomeni pridružitev sistemu pomemben korak k izpolnitvi kriterijev za vstop v schengensko območje.



V Zagrebu sicer menijo, da uvajanje schengenskega informacijskega sistema ne bo imelo večjega vpliva na pretočnost prometa potnikov in vozil na mejnih prehodih.

V času počitnic je namreč znova pričakovati gnečo na cestah proti morju in predvsem na mejnih prehodih s Hrvaško. Slovenska policija je sicer obvestila Evropsko komisijo o možnem odstopu od sistematičnega nadzora na mejah do 30. septembra in določila mejne prehode, kjer se ob izpolnjevanju kriterijev lahko izvaja taka mejna kontrola.

Hrvaška je sicer v ponedeljek v okviru dogovora med državama na mejnem prehodu Bregana na Hrvaškem začela ločen nadzor potnikov pri prestopu meje. Doslej so namreč slovenski in hrvaški nadzorniki meje stali drug ob drugem na slovenskem Obrežju. Po mnenju Zagreba bo to prispevalo k večji varnosti in pretočnosti prometa. Dogovor naj bi predvidoma veljal do 1. oktobra.