državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hasta la victoria: Erjavec se hvali, kako je Kuba naklonjena Sloveniji

Deli na:
Hasta la victoria: Erjavec se hvali, kako je Kuba naklonjena Sloveniji

Foto: arhiv Reporterja

Zunanji minister Karl Erjavec se je včeraj v Bruslju sestal s kubanskim kolegom Brunom Rodriguezom Parrillo.

Pogovarjala sta se zlasti o krepitvi gospodarskega sodelovanja. Priložnosti je veliko, zlasti na področju turizma in visokih tehnologij, je povedal Erjavec in izpostavil, da je imel kubanski minister le pet dvostranskih srečanj.

Gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Kubo je po Erjavčevih besedah trenutno zelo skromno, možnosti za okrepitev je veliko, na primer na področju turizma.

Kuba je zelo zanimiva destinacija za slovenske turiste, Slovenija pa ima kot razvita turistična država veliko znanja, ki bi ga lahko prenesla na Kubo; priložnosti so tudi za investicije na tem področju, je ponazoril slovenski minister.

Zlasti pa Kubo po Erjavčevih navedbah zanima sodelovanje na področju visokih tehnologij, na katerem Slovenija dosega dobre rezultate, na primer na področju telekomunikacije, informatike in digitalizacije.

Erjavec je kubanskega kolega povabil na obisk, na blejski strateški forum prihodnje leto. Namen je, da pride z gospodarsko delegacijo in da pripravijo poslovno konferenco.



Slovenski minister je še povedal, da sta se dotaknila tudi odnosov Kube in ZDA ter da je kubanski minister dejal, da težko ocenjuje, kako bo pod novo administracijo v Beli hiši, vendar je bilo iz njegovih besed čutiti optimizem.

Erjavec je kubanskemu kolegu tudi povedal, da bo Slovenija v kratkem določila, kdo bo nerezidenčni veleposlanik. Slovenija namreč Kubo pokriva iz Kanade, Kuba pa Slovenijo z Dunaja.

Slovenski in kubanski minister sta se srečala ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU v Bruslju, v okviru katerega sta EU in Kuba včeraj podpisali zgodovinski, sploh prvi sporazum o političnem dialogu in sodelovanju.

Erjavec je izpostavil, da je imel Parrilla včeraj v Bruslju le pet dvostranskih srečanj, kar priča o kubanski naklonjenosti Sloveniji.

Kuba po njegovih besedah ceni prizadevanja Slovenije med njenim predsedovanjem leta 2008, ko je unija odpravila sankcije proti Kubi, in udeležbo slovenskega predstavnika na pogrebu bivšega dolgoletnega kubanskega predsednika Fidela Castra.