kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Han: Kolar Celarčevi je situacija v zdravstvu ušla iz rok

Deli na:
Han: Kolar Celarčevi je situacija v zdravstvu ušla iz rok

Foto: Primož Lavre

Ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc voda teče v grlo tudi zaradi sprejemanja reformne zakonodaje.

Delo koalicije bo v prihodnjih dneh usmerjeno v pripravo na odločitev arbitražnega sodišča, a vodja poslancev SD Matjaž Han opozarja še na druge teme in kot veliko težavo izpostavlja zdravstvo. "Mislim, da je ministrici Milojki Kolar Celarc ušlo iz rok," je danes ocenil po koalicijskem vrhu in napovedal posebno srečanje koalicije na to temo.

Ne gre le za zakonodajo, pač pa tudi za vzdrževanje bolnišnic, čakalne vrste in drugo, je v izjavi novinarjem po koalicijskem srečanju pred današnjo sejo vlade pojasnil Han. V SD so tako po njegovih navedbah napovedali poseben koalicijski sestanek na temo zdravstva, ki bo še pred poletnimi počitnicami.

"Vsak dan se vidi, da se nekaj dogaja in da postopek ni nadzorovan," je poudaril Han. A na vprašanje o rešitvah ali morebitnem pozivu k zamenjavi ministrice za zdravje Kolar Celarčeve ni odgovoril konkretno, saj da je to stvar vlade oz. premierja Mira Cerarja. Vodja poslancev SD je le opozoril, da v življenju ni dovolj samo reči, da veliko delaš, pač pa so pomembni rezultati dela.

Kolar Celarčeva pa je na na novinarski konferenci po seji vlade pojasnila, da ima že od začetka mandata strategijo, koncept, kako reševati težave. Spomnila je na to, v kakšnem stanju je prejela zdravstveni sistem. "Analiza bo lepo pokazala, kaj se je v preteklosti dogajalo v zdravstvu," je prepričana.

Spomnila je še, da je DZ sprejel dolgoročno strategijo za področje zdravstva in po njenih besedah je tudi novela zakona o zdravniški službi, ki ji je vlada danes prižgala zeleno luč, korak, ki bo pripomogel k reševanju težav. "Vemo, kaj delamo in kam gremo," je zagotovila ministrica.

Poleg vseh težav, ki so se nakopičile v zdravstvu, od dolgih čakalnih vrst do vzdrževanja bolnišnic in zadnje čase odmevnih kadrovskih težav v ljubljanskem kliničnem centru, ministrici voda teče v grlo tudi zaradi sprejemanja reformne zakonodaje.


V koaliciji še vedno čakajo dopolnjen predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, po številnih prejetih pripombah zakonodajno-pravne službe DZ pa se je na tnalu znašla tudi novela zakona o zdravstveni dejavnosti, ki jo prihodnji teden čaka drugo branje na odboru DZ.

Novelo so partnerji dolgo usklajevali, v prvi obravnavi v DZ pa ji zeleno luč prižgali z veliko pomisleki. Poslanec DeSUS Tomaž Gantar je v torek ocenil, da bo glede na vse vsebinske pripombe zakonodajno-pravne službe DZ težko zakon kakovostno popraviti z dopolnili in se zato zavzema za zaustavitev postopka.

Vendar v SMC vrnitvi na izhodišče nasprotujejo, kar je danes ponovila tudi vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer in dejala, da se mora parlamentarni postopek nadaljevati.

Kustec Lipicerjeva pričakuje, da bodo koalicijske poslanske skupine in ministrstvo poiskali kompromis ter sprejeli dober zakon o zdravstveni dejavnosti, ki bo moderniziral delovanje javnega zdravstvenega sistema.

Ministrica je danes pojasnila, da so se glede dopolnil k noveli zakona o zdravstveni dejavnosti uskladili tudi z zakonodajno-pravno službo ter da je veliko pripomb nomotehnične narave. Nekaj vsebinskih pripomb pa po njenih besedah kaže na to, da v Sloveniji še nimamo jasne definicije, kaj so javne službe in javno financiranje, pri tem pa da ministrstvo orje ledino. A so po njenem mnenju prišli do skupne dikcije, ki bo v dopolnilih.

Zakonodajno-pravna služba DZ namreč med drugim izpostavlja vprašanje, ali je opredelitev zdravstvene dejavnosti kot negospodarske dejavnosti splošnega pomena skladna z ustaljeno sodno prakso EU, ki bi ta pojem razlagala neodvisno od ureditve v določeni državi članici. Ugotavljajo tudi, da slovenski pravni red pojma negospodarske dejavnosti splošnega pomena ne opredeljuje.

Pravna služba še navaja, da če se v slovenskem pravnem redu pod vlogo države razume njena skrb za ustanavljanje izvajalcev javnih služb, se v pravnem redu EU pod vlogo države razume njena skrb za zagotavljanje obveznega javnega financiranja teh storitev.