zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Grožnja novinarju Reporterja, da bo ostal brez nog

Deli na:
Grožnja novinarju Reporterja, da bo ostal brez nog

Foto: Bobo

Neznanec je novinarju Reporterja Igorju Kršinarju po twitterju grozil, da bo ostal brez nog. Prijava o grožnji je že poslana na policijo.

Novinarji tednik Reporter smo bili v dobrem letu dni deležni že druge resne grožnje prek spletnih omrežij. Tokrat je storilec pod imenom Matej na twitterju grozil novinarju Igorju Kršinarju v zvezi s Kršinarjevim pisanjem o nezaslišani titomaniji slovenskih dominantnih medijev ob obletnici smrti tega diktatorja. »O teb bomo kmalu pisal kot fenomenu, ko boš brez obeh nog naredu 2 metra…tolk o tem, ko se norca delaš«, je zapisal Matej.

Novinar Reporterja je grožnjo naznanil policiji in jo pozval naj ukrepa v skladu z zakonom, ko prejme kazensko ovadbo. Ni znano, ali je omenjeni storilec nevarna oseba, ali je oborožen, nasilen… Za zdaj novinar od policije ni prejel nobenega odziva, niti tega, da so ovadbo prejeli.

Glede na delovanje policije in tožilstva v zvezi z grožnjami novinarjem Reporterja v preteklosti, sploh ne bi bilo presenečenje, če ta dva organa ne bi storila popolnoma nič. Spomnimo, sedmega januarja lani je neznani storilec z vzdevkom »Zakladnik Matija« na omrežju facebook le nekaj ur po islamističnem pokolu novinarjev na pariškem tedniku Charlie Hebdo objavil, da je pokol v Parizu le otroški vrtec v primerjavi s tem, kar bomo v prihodnjih tednih doživeli »janšistični govnači« z Demokracije in Reporterja ter naj se kar pripravimo.

Grožnjo smo nemudoma prijavili na policijo, vendar je ta ocenila, da ne gre za nobeno kaznivo dejanje. Okrožno tožilstvo v Ljubljani je našo ovadbo zavrglo, okrožno sodišče v Ljubljani pa je zavrnilo naš predlog, da bi izdalo sodno odredbo, na podlagi katere bi policija izsledila IP naslov storilca. Ne policije, ne tožilstva, ne sodišča, ni zanimalo, kdo je grozil- ali je oseba nevarna, oborožena, nasilna, neuravnovešena…

Da grožnja ni resna, so presodili na pamet kar sami, ne da bi sploh vedeli, kdo je storilec. Novinarji Reporterja smo zato na upravno sodišče novembra lani vložili tožbo zoper okrožno sodišče v Ljubljani, ker nam je to kršilo vrsto ustavno zajamčenih pravic- pravico do varnosti, do varstva osebnostnih pravic, do nedotakljivosti človekove telesne in duševne celovitosti. O ravnanju upravnega sodišča bomo javnost podrobno obveščali, prav tako o ravnanju policije, tožilstva in sodišča v zvezi s to zadnjo grožnjo.

ZNP ostro protestira zaradi odnosa policije, tožilstva in sodstva pri obravnavi groženj novinarjem

Novinarji tednika Reporter so v dobrem letu dni dobili že drugo resno grožnjo prek spletnih omrežij. Prvič, ko je nekdo napovedal pokol novinarjev Reporterja in Demokracije, se ni zgodilo nič. Storilca niso niti iskali, kaj šele kaznovali. Na policiji so rekli, da ne gre za kaznivo dejanje. Tokrat je storilec pod imenom Matej na Twitterju grozil novinarju Igorju Kršinarju zaradi njegovega komentarja: "O teb bomo kmalu pisal kot fenomenu, ko boš brez obeh nog naredu 2 metra…" 

ZNP ostro protestira zaradi odnosa policije, tožilstva in sodstva, ki dopuščajo širjenje takih groženj. Nedopustno je tudi, da o teh grožnjah mediji molčijo. Na eni strani mediji na dolgo in široko posvečajo nesramnemu tvitu politika, na drugi pa molčijo, ko novinarjem kdo zagrozi z likvidacijo. Novinarski aktivisti na transparentih grozijo s smrtjo politikom, smrtnih groženj nad svojimi kolegi pa niti ne opazijo.

Pred dnevi je ZNP vsem medijem poslalo poročilo o svobodi tiska v državi za leto 2015. Večina medijev in vsi največji mediji so poročilo povsem ignorirali.

Pozivamo predsednika države, vlado, vrh pravosodne oblasti in varuhinjo človekovih pravic, da končno nekaj ukrenejo zoper ogrožanje svobode govora. Pozivamo jih tudi, da si preberejo poročilo o stanju medijske svobode v naši državi. http://znp.si/component/content/article/1-glavne-novice/429-letno-porocilo-znp-na-podrocju-medijev-v-letu-2015

Upravni odbor ZNP