Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Grozljivka v gorah: zdaj se je hudo poškodoval še gorski reševalec

Deli na:
Grozljivka v gorah: zdaj se je hudo poškodoval še gorski reševalec

Foto: Bobo

Po več usodnih nesrečah v gorah v zadnjih tednih Policijska uprava Kranj opozarja na veliko previdnost in izogibanje nevarnim situacijam.

Gorenjska policija je včeraj namreč znova poročala o padcu v gorah. V torek je na območju Jalovške škrbine zdrsnil oziroma padel izkušen planinec in gorski reševalec, ki se je pri tem huje poškodoval.

Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, se je planinec v torek dopoldan sam vzpenjal proti Jalovški škrbini. Na več kot 2000 metrih je kljub popolni alpinistični opremi zdrsnil oziroma padel, med daljšim in nevarnim kotaljenjem po strmem in zasneženem pobočju pa je izgubil tudi nekaj alpinistične opreme in zaščitno čelado.

Iz Gorske reševalne zveze Slovenije so sporočili, da je ponesrečenec gorski reševalec iz Rateč Jure Jeršin. Pravilno opremljen gorski reševalec je padel ob pregledovanju razmer na terenu. Pri vzponu pa je uporabljal tako dereze za visokogorje kot tudi ledna cepina.



Omahnil je in zdrsel 200 dvesto metrov nižje. Ob tem je utrpel hude poškodbe, ni pa v smrtni nevarnosti. Sam je poklical pomoč. Aktivirana sta bila helikopter in posadka za morebitno klasično posredovanje, sestavljena iz članov Jeršinove matične postaje. Poškodovanega gorskega reševalca so oskrbeli na kraju in ga prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice.

Na mestu, kjer je padel, sta bila sneg in spolzek teren. "To se je v zadnjih dveh tednih izkazalo za enega najbolj kritičnih dejavnikov v gorah, posledice v štirih primerih pa so bile grozljive," je spomnil predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj Bojan Kos.

Policisti zato opozarjajo na veliko previdnost, zbranost, popolno opremo, ustrezno načrtovanje ture in izogibanje situacijam, ki bi bile lahko nevarne. Priporočajo hojo vsaj v dvoje, da lahko planinca en drugega opozarjata na napake in nevarnosti.