favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Grims: Že tri leta čakamo na zakon, ki bi sledil odločbi ustavnega sodišča

Deli na:
Grims: Že tri leta čakamo na zakon, ki bi sledil odločbi ustavnega sodišča

Branko Grims - Foto: Bobo

Predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims (SDS) je po včerajšnji zaprti seji komisije opozoril, da je zdajšnja zakonodaja za zbiranje podatkov o telekomunikacijskih storitvah, ki so pomembni za delo varnostno-obveščevalnih služb in kriminalistične policije, neustrezna.

Komisija je namreč na včerajšnji seji poleg varnostnih razmer v neposredni soseščini in na Balkanu ter poročila Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) o aktualnih gospodarskih razmerah obravnavala tudi stanje in razmere na področju vnaprejšnje in neselektivne hrambe prometnih podatkov o telekomunikacijskih storitvah.

Kot je v izjavi za medije po seji dejal Grims, je bila prva točka, s katero so se ukvarjali, ustavna odločba, ki je že leta 2014 razveljavila tiste dele zakonodaje, ki so omogočali zbiranje podatkov, ki so pomembni za delo varnostno-obveščevalnih služb in kriminalistične policije.

"Gre za podatke o klicih in raznoraznem prometu v elektronski obliki," je pojasnil Grims in dodal, da vse doslej novega zakona, ki bi sledil odločitvi ustavnega sodišča, ni bilo. Zato se je po njegovih navedbah kdaj uporabljalo podatke, ki so sicer namenjeni obračunu, pa tudi podatke o zbiranju podatkov na predplačniških računih. Takšno ravnanje je po njegovih besedah z ustavnopravnega vidika vprašljivo.


Vladi komisija zato priporoča, naj v najkrajšem možnem roku pripravi ustrezno zakonodajo in jo predloži v postopek v DZ. V komisiji si namreč po besedah Grimsa želijo, da se ta "ustavnopravna praznina, povzročena z odločbo ustavnega sodišča in z nerazumljivim zamikom treh let, ko vlada ni predložila nič, čim prej odpravi".

Na novinarsko vprašanje, ali je komisija že seznanjena z osnutkom novele zakona o Sovi, ki naj bi ga pripravljala vlada, pa je Grims pojasnil, da glede na trditve predstavnikov vlade osnutka zakona še ni v nobenem uradnem vladnem postopku.

"Z njim se bomo resno ukvarjali, ko bo dan na mizo in bo uradno predmet obravnave, vsekakor pa tisto, kar je bilo predstavljeno javnosti, zagotovo z naše strani ne bi doživelo podpore," je ob tem opozoril Grims.

Dodal je še, da so predstavnikom vlade včeraj izrazili pričakovanje, da bo predlog kar najbolj usklajen, saj da gre za "temeljna vprašanja spoštovanja človekovih pravic in svoboščin vseh državljank in državljanov in zato za izjemno pomembno materijo, ki odpira številna varnostna in druga vprašanja".