sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Grims: Vlada najde 123 milijonov evrov za migrante, ne pa 46 milijonov evrov za Slovensko vojsko

Deli na:
Grims: Vlada najde 123 milijonov evrov za migrante, ne pa 46 milijonov evrov za Slovensko vojsko

Foto: Bobo

DZ na zahtevo SDS razpravlja o migrantski krizi in vprašanju, ali se je vlada nanjo odzvala primerno. V predstavitvi stališč so bili v poslanskih skupinah SDS, NSi in nepovezanih poslancev kritični do načina, kako se je vlada lotila reševanja tega vprašanja. Na drugi strani so koalicijski poslanci ocenjevali, da je bil odziv vlade ustrezen.

Vinko Gorenak (SDS) je uvodoma opozoril, da je problem migracij po zaprtju t. i. balkanske poti že nekoliko oddaljen, kljub temu pa gre za Slovenijo še vedno pomembno temo. Ustavitev migrantskega toka je namreč verjetno zgolj začasna, je menil.

Po oceni SDS odziv vlade na migrantsko krizo ni bil zadosten. Predvsem si želijo, da bi Slovenija na tem področju vodila bolj restriktivno politiko, kot jo denimo vodijo Češka, Madžarska ali Poljska. V ta namen so v sprejem DZ predlagali priporočilo, s katerim bi DZ vlado pozval k bolj omejevalni politiki na področju migracij, a je bilo zavrnjeno že na odboru za notranje zadeve. Tako je DZ o priporočilu opravil le razpravo.

Branko Grims (SDS) je vladi očital, da najde 123 milijonov evrov za migrante, ne najde pa 46 milijonov evrov za Slovensko vojsko. "To je vprašanje vrednot, ki nimajo nobene povezave z vrednotami, na katerih je bila ustanovljena slovenska država," je dejal. Vlada je tudi zagotavljala, da bo država sprejela največ od 15 do 20 migrantov, zdaj pa se kaže, da jih bomo sprejeli bistveno več, je opozoril.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic ocenjuje, da se je vlada na problem migracij odzvala trezno, sorazmerno in kredibilno ter v skladu z mednarodnimi dokumenti. "Zato ne držijo navedbe, da je bilo obvladovanje migracijskega toka prepuščeno naključju in stihiji", je dejal.

Tudi po zaprtju balkanske poti vlada po besedah Šefica ves čas aktivno spremlja in sodeluje v razpravah o ukrepih za zajezitev migracij. Prav tako dnevno spremlja dogajanje v državah izvora in prehoda. "Zaradi zavedanja, da se masovni prehodi skozi Slovenijo lahko ponovijo, zeleno mejo še vedno varuje tudi 200 pripadnikov Slovenske vojske," je dejal.

Tudi v SMC po besedah Dragana Matića ocenjujejo, da je bila vlada na migrantski val pripravljena in je pravočasno zagotovila vse potrebno za ukrepanje.

Podobnega mnenja so v ostalih poslanskih skupinah strank vladne koalicije. Benedikt Kompmajer (DeSUS) je opozoril, da je Slovenijo prečkalo skoraj pol milijona prebežnikov, "večina ljudi pa migrantskega vala skorajda ni čutila, tudi resnih varnostnih zapletov ni bilo". "Zato gre za umetno ustvarjanje strahu med državljani," je dejal.

Matej T. Vatovec (ZL) je predlagateljem očital, da želijo "zajahati val rasizma in ksenofobije, ki se širi po Evropi". "Tako smo že od lani priča strašenju, lažem in dajanju občutka, da so v Sloveniji izredne razmere," je dejal in dodal, da gre "za farso in poceni piar".

"Migranti, begunci, kakorkoli že poimenujemo te ljudi, so dejstvo in s tem dejstvom se bomo morali sprijazniti," je menila Bojana Muršič (SD). Opozorila je, da njihovega prihoda ne bodo preprečile nobene tehnične ovire ali ograje ter pozvala k pomoči beguncem in njihovemu uspešnemu vključevanju v okolje.

"Zakaj je takšna težava razpravljati o tem perečem vprašanju, s katerim se sooča vsa Evropa. Vsepovsod, ko se pogovarjamo s predstavniki tujih držav, je prav to vprašanje visoko na dnevnem redu pogovorov," je na drugi strani dejal Jožef Horvat (NSi). Vlada je po oceni NSi pri reševanju migrantske krize sprejela tudi nekaj dobrih ukrepov, "a je vprašanje, ali tudi učinkovitih". Opozoril je tudi, da kljub temu, da je balkanska pot zaprta, določena vprašanja ostajajo - predvsem finančna in varnostna.

Do ravnanja vlade so kritični tudi v poslanski skupini nepovezanih poslancev. Bojan Dobovšek je opozoril, da poslanci nimajo vseh informacij, vlada pa pri sprejemanju ukrepov ne upošteva predlogov opozicije. Največji problem se mu zdi podcenjevalni odnos do policije, s katero vlada po njegovi oceni ni sposobna skleniti dogovora o plačah.