GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Grims: V Sloveniji v zadnjem letu zabeleženih dobrih 1800 ilegalnih vstopov

Deli na:
Grims: V Sloveniji v zadnjem letu zabeleženih dobrih 1800 ilegalnih vstopov

Foto: Bobo

Letos je bilo na slovenski meji zaustavljenih nekaj več kot 1800 ilegalnih migrantov, kar je dvakrat več v primerjavi z enakim obdobjem lani, je povedal predsednik komisije Branko Grims.

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je danes obravnavala problematiko ilegalnih migracij in varnostne razmere v EU ter v Sloveniji.

Povečanje ilegalnih prehodov meje, ki da jih je bilo letos zabeleženih 1863, je po Grimsovem mnenju razlog za skrb, saj sovpada z obdobjem vojaškega poraza IS.

Razlog za sklic današnje seje komisije pa je bilo po navedbah poslanca SDS poročilo Evropske komisije, iz katerega je izhajalo, da je v novembru preko meje z Italijo iz Slovenije šlo bistveno večje število ilegalnih migrantov kot pa preko italijanske meje z vsemi ostalimi sosednjimi državami, s katerimi ima kopensko mejo.

V svojih izjavah so predstavniki ministrstva za notranje zadeve in Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) te podatke nekoliko relativizirali, saj da gre za različno seštevanje podatkov, je povedal Grims.

Po njegovih navedbah je bilo sicer v letošnjem letu v EU na novo vloženih v obravnavo več kot 26.000 zahtevkov za azil, približno ena tretjina jih je odpadla na tiste, ki so v tem času na novo vstopili ilegalno.

Ob predstavitvi podatkov glede ilegalnih migracij je Grims pojasnil, da pristojne službe delajo po najboljših močeh. Strinja se, da je Slovenija manj izpostavljena varnostnim tveganjem kot nekatere druge evropske države, a vsi ilegalni prehodi po njegovem mnenju kažejo, da nismo imuni na to nevarnost in da težave ne gre podcenjevati, zlasti ne v predbožičnem času oz. v času prazničnih srečanj.

Vlada sicer za zdaj ne predvideva sprememb glede zunanjih meja, saj se zanaša na sodelovanje z drugimi službami, preventivno delo obmejnih organov in služb ter delovanje policije na našem ozemlju, je povedal Grims. Sova pri tem po njegovih navedbah opravlja svoje naloge skladno z zakonom in cilj je, da se v Sloveniji zagotovi največja možna mera varnosti v predbožičnem oz. prednovoletnem obdobju.

Slovenijo mora po Grimsovih ocenah tudi skrbeti, da se je dotok novih migrantov v Grčijo od poletja potrojil glede na razmere v času od vzpostavitve sporazuma med Turčijo in EU. Po njegovem mnenju je najbolj problematično obdobje pred prihodnjimi turškimi volitvami, ko postaja vprašanje migrantov pri njih veliko politično vprašanje, sporazum pa se bo čedalje bolj ohlapno izvajal.