901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Grims v bran Leljaku: gre za udbovski svinčnik, ki se je izkazal za nenevarnega

Deli na:
Grims v bran Leljaku: gre za udbovski svinčnik, ki se je izkazal za nenevarnega

Foto: Bobo

Komisija pod vodstvom Branka Grimsa bo sodišču pisno pojasnila, da podatki v kazenski ovadbi proti Romanu Leljaku ne ustrezajo dejanskemu dogajanju.

Zaradi sodnega postopka zoper Romana Leljaka, ki mu tožilstvo očita zlorabo znamenj za pomoč in nevarnost, bo okrajnemu sodišču v Ljubljani poslala poročilo tudi državnozborska komisija za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami. Ta je že sprejela sklep, da navedbe v kazenski ovadbi ne vsebujejo resničnih in objektivnih dejstev, ki se nanašajo na dogodek, zaradi katerega je bil publicist obtožen. Komisija je tudi opozorila, da so za dajanje izjav in ocen o dogodku pristojni le predsednik komisije in njeni člani.

Kot nam je razložil predsednik komisije Branko Grims, kazenska ovadba temelji na pričevanju dveh ljudi, ki ju sploh ni bilo na seji, po drugi strani pa policija o dogodku ni vprašala nikogar od članov komisije, ki so bili navzoči na seji: »Leljak je na seji predstavil verodostojne uradne dokumente, da lahko na tajnih lokacijah nekdanje SDV še vedno obstajajo nevarna sredstva. Pokazal je tudi eno od takih sredstev in kako delujejo.« Gre za udbovski svinčnik, ki se je izkazal za nenevarnega. Takrat je na sejo prišel policist, zaposlen v parlamentu, mu odvzel svinčnik, nato so v državnem zboru Leljaka kazensko ovadili. Kot pravi Grims, so hoteli celo prekiniti sejo, a jih je prepričal, da se zaradi Leljakovega predavanja nihče ne čuti ogroženega.

Sojenje zoper Leljaka se je začelo 16. maja, naslednji narok naj bi bil julija, zato bo do takrat komisija poslala sodišču svoje poročilo. Za zdaj je sodišče kot pričo povabilo predsednika DZ Milana Brgleza, obramba pa predlaga, da zaslišijo tudi na seji prisotne poslance Branka Grimsa, Janeza Janšo, Žana Mahniča in Mateja Tonina.