sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Grims: Potreben je nadzor nad radikalnim islamom v Sloveniji

Deli na:
Grims: Potreben je nadzor nad radikalnim islamom v Sloveniji

Foto: Bobo

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb se je včeraj seznanila s poročilom o delu Sove ter programom njenega dela.

To bo po besedah predsednika komisija Branka Grimsa usmerjeno v zagotavljanje varnosti spričo ilegalnih migracij, saj je trenutno "v gibanju" približno 30 milijonov ljudi, večina pa jih ne prihaja z vojnih območij.

Komisija se je namreč na včerajšnji seji seznanila s poročilom o delu in finančnem poslovanju Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) za leto 2016 ter programu dela agencije za leto 2017.

Kot je po seji zaprti za javnost dejal Grims, so največjo pozornost namenili vprašanju preprečevanja terorizma in zagotavljanja varnosti. Pri vprašanju varnosti so največji problem ilegalne migracije in radikalni islamski terorizem, ki predstavlja stalno nevarnost in ki ga Sova v sodelovanju s policijo in drugimi pristojnimi službami poskuša preventivno preprečevati, je dejal.


Tudi v letošnjem letu bo v ospredju dela Sove varnostni element. Kot je dejal Grims, "ta trenutek marsikdo verjame, da so se stvari že kar dobro iztekle, vendar je to daleč od resnice". Po ocenah nemških in avstrijskih obveščevalnih služb je namreč trenutno v gibanju približno 30 milijonov ljudi na severu Afrike in Bližnjem vzhodu, ki si želijo v Evropo, je dejal Grims. Kot je dodal, ne gre ne neorganiziran tok, "ampak gre za stvari, ki jih poganjajo politični interesi, predvsem pa denar".

Sicer pa tudi glede na poročilo Sove večine teh migrantov ne predstavljajo migranti, ki prihajajo v Evropo z vojnih območij. "Nasprotno, čedalje več jih prihaja s popolnoma varnih območij," je poudaril Grims.

Odgovor na vprašanje, kaj lahko stori Slovenija, je po Grimsovih besedah preprost: "Opreti se mora predvsem nase in na svoje varnostne sile ter opravljati nadzor nad radikalnim islamom, ki v Sloveniji že obstaja."

V ta namen je v letošnjem letu za delovanje Sove namenjenih več sredstev, kar v komisiji glede na varnostni vidik ocenjujejo kot pozitivno.