Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gošnik pri Filliju odpoveduje naročnino na RTVS, SDM s peticijo za ukinitev obveznega plačevanja prispevka

Deli na:
Gošnik pri Filliju odpoveduje naročnino na RTVS, SDM s peticijo za ukinitev obveznega plačevanja prispevka

Foto: Arhiv Reporterja

Ker je RTV Slovenija prelomila vsa pogodbena določila med mano in njo, sem se odločil, da se naročnini na njene programe odpovedujem, je nekdanji član Sveta RTVS Vane Gošnik sporočil v. d. generalnega direktorja RTV hiše Marku Filliju. Hkrati je Slovenska demokratska mladina začela z zbiranjem podpisov pod peticijo za ukinitev obveznega plačevanja RTV prispevka.

Gošnik v svoji reklamaciji pravi, da RTVS krši določila iz zakona o RTVS. Opozarja, da je nacionalka med drugim zavezana k zagotavljanju verodostojnih in nepristranskih informativnih oddaj, pa oddaj, ki odražajo življenje in probleme različnih struktur prebivalstva, njeni novinarji pa so zavezani k spoštovanju načela resničnosti, nepristranskosti in celovitosti informacij. Teh in še drugih obveznosti iz 4. in 6. člena Zakona o RTVS javna radiotelevizija in njeni novinarji ne izpolnjujejo, meni Gošnik. Sklicuje se na incident na seji Programskega sveta RTVS, kjer so novinarji in uredniki RTVS z napisom "Smrt Janšizmu!" po njegovem "pozivali k umorom in k državljanski vojni".

Vsak mesec ob prejemu računa RTVS obvezno pošljite (priporočeno) reklamacijo računa na RTVS, Vane Gošnik priporoča vsem, ki želijo slediti njegovemu zgledu in prenehati plačevati prispevek za RTVS. Gošnik je sestavil seznam navodil, ki jih lahko preberete na TEJ POVEZAVI.

Opozarja tudi, da mora med vsemi televizijskimi ali radijskimi programi edino javni RTV dvakrat plačevati naročnino - enkrat svojemu kabelskemu operaterju, ob tem pa še mesečni RTV prispevek 12,75 evrov.

Tudi Slovenska demokratska mladina je prepričana, RTVS ne izpolnjuje svojega z zakonom opredeljenega poslanstva. "V Slovenski Demokratski Mladini ugotavljamo, da je program, ki ga oddaja RTV pristranski, nekvaliteten in aktivističen. Z razočaranjem opažamo, da je RTV samo še eden izmed podsistemov družbe, ki služi interesom domače tranzicijske levice, ki je s spretnim kadriranjem ideološko ustreznih novinarjev ustvarila ustanovo, ki pogosto poroča v nasprotju s temeljnimi členi slovenske ustave," pravi članica Izvršilnega odbora SDM Maja Bašelj.

Objavljamo sporočilo SDM:

Predsednik in članica Izvršilnega odbora Slovenske demokratske mladine Žan Mahnič in Maja Bašelj sta na novinarski konferenci predstavila pobudo Slovenske demokratske mladine ob začetku zbiranja podpisov pod peticijo za ukinitev obveznega plačevanja RTV prispevka.

Maja Bašelj je poudarila, da smo v Slovenski demokratski mladini prepričani, da RTV Slovenija ne izpolnjuje svojega, s posebnim zakonom, opredeljenega poslanstva. Javna radiotelevizija bi morala izpolnjevati javni interes, torej optimalno in objektivno poročati o dogajanju v Sloveniji in po svetu vendar tega ne počne. "V Slovenski Demokratski Mladini ugotavljamo, da je program, ki ga oddaja RTV pristranski, nekvaliteten in aktivističen. Z razočaranjem opažamo, da je RTV samo še eden izmed podsistemov družbe, ki služi interesom domače tranzicijske levice, ki je s spretnim kadriranjem ideološko ustreznih novinarjev ustvarila ustanovo, ki pogosto poroča v nasprotju s temeljnimi členi slovenske ustave," je poudarila Maja Bašelj. Dodala je še, da je poleg navedenega RTV iz finančnega vidika neučinkovito ustanova, ki neodgovorno porablja davkoplačevalska sredstva.

V SDM opozarjamo tudi na dejstvo, da bi z ukinitvijo obveznega RTV prispevka povečali razpoložljivi dohodek gospodinjstev, hkrati pa bi preko povečane potrošnje vplivali na izboljšanje klime v gospodarstvu. Prepričani smo, da imajo državljani Republike Slovenije temeljno pravico odkloniti storitev, ki je sicer dosegljiva na trgu.

Žan Mahnič je poudaril, da se v zadnjem času v javnosti vrsti vedno več pobud o ukinitvi obveznega plačevanja RTV prispevka, državljani vedno pogosteje izražajo nezadovoljstvo nad delovanjem javne RTV hiše.

Mahnič je napovedal, da bo SDM zbirala podpise v vseh večjih slovenskih krajih, potem pa bomo te podpise "predali predsednici Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti Evi Irgl in pričakujemo, da se na to našo pobudo odvije tudi seja komisije, kjer bi razpravljali in soočili različna stališča, različna mnenja." Mahnič je zaključil z mislijo, da SDM vodi vrednota svoboda in prepričan je, da v svobodni družbi ne sme in ne more nihče nikogar prisilit, da plačuje nekaj, česar ne želi ali ne potrebuje.

Izjava SDM