hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gorski reševalci letos opravili že 154 intervencij

Deli na:
Gorski reševalci letos opravili že 154 intervencij

Foto: Bobo (slika je simbolična)

Poletni meseci veljajo za vrhunec planinske oz. gorniške sezone. Velika večina od skupno 181 planinskih koč, zavetišč in bivakov je že odprta.

Na Planinski zvezi Slovenije ob tem predvsem pozivajo, naj se gorniki na pot odpravljajo primerno psihofizično pripravljeni in opremljeni. V pripravljenosti pa so tudi reševalne ekipe na brniškem letališču.

V poletnih mesecih gorski reševalci kot navadno pričakujejo povečan obisk gora. Zato je strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije (PZS) in inštruktor Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) Matjaž Šerkezi na včerajšnji novinarski konferenci podal nekaj osnovnih priporočil za takšne izlete. V ne prevelik nahrbtnik poleg hrane in pijače po njegovih besedah sodijo tudi prva pomoč, čelna svetilka, kapa in rokavice ter t. i. astronavtska folija za zaščito morebitnega poškodovanega pred vremenskimi vplivi.

Planinski čevlji naj ne bodo pretežki, a naj imajo trden podplat. Za visokogorje so še vedno najprimernejši gojzarji, saj zaščitijo gležnje in prste pred morebitnimi poškodbami, je pojasnil. Sploh za pohode v visokogorje sta zelo priporočljiva tudi čelada in samovarovalni komplet.

Na pot v gore se odpravljamo navsezgodaj, ob četrti ali peti zjutraj, da se tako izognemo hujši vročini in morebitnim popoldanskim nevihtam. Če se tja odpravljamo z otroki, pot prilagodimo njim, svetuje Šerkezi. Za kronične bolnike pa velja, naj se pred potjo posvetujejo z zdravnikom, saj specifične razmere v gorah lahko okrepijo bolezensko stanje.

Šerkezi je ob tem posebej pozval planince, ki se odpravljajo v tuje gore, naj si uredijo zavarovanje. Zabeležili so namreč primere, ko so se gorniki poškodovali, nato pa morali v kratkem času pokriti stroške oskrbe v višini celo do 7000 evrov.

Planinci naj reševalnemu helikopterju ne mahajo v pozdrav

Gorski reševalci so do 10. junija letos v slovenskih gorah opravili že 154 intervencij, kar je 54 več kot v enakem obdobju lani, je dodal Šerkezi. V največ primerih je do nesreč v gorah prišlo zaradi zdrsov, kar 42-krat, mnogo pa je tudi primerov nepoznavanja terena in nezadostne pripravljenosti. V sedmih primerih se je nesreča končala tragično.

V poletnih mesecih so sicer ekipe gorskih reševalcev, zdravnikov in policistov na brniškem letališču v stalni pripravljenosti. Redno dežurstvo poteka že od 2. junija in bo trajalo do 1. oktobra - v juliju in avgustu vse dni v tednu, sicer pa od ponedeljka do nedelje, je dodal Robert Kralj iz posebne policijske enote za gorsko enoto policije in pomočnik vodje letalske policijske enote. Kot je pojasnil, v času poletnega dežurstva ekipe opravijo okoli 140 posredovanj, kar je več kot tretjina vseh posredovanj v gorah.


Pri tem je po njegovih besedah zaskrbljujoče, da se povečuje število reševanj tistih, ki v gore odhajajo fizično in psihično nepripravljeni, ali takšnih, ki se izgubljajo po brezpotjih. To za kar nekaj časa zavzame reševalno ekipo, ki bi bila sicer lahko na voljo tistim, ki so res v življenjski nevarnosti, je opomnil. Tudi zaradi teh bodo policisti gorske enote tudi letos opravili vrsto preventivnih aktivnosti.

V primeru poškodbe je sicer za reševalce bistveno, da dobijo informacijo o kraju, številu poškodovanih in o primernosti vremenskih razmer za helikoptersko reševanje. Posebej pa je Kralj pozval planince, naj reševalnemu helikopterju ne mahajo v pozdrav, saj s tem lahko zavedejo reševalno ekipo, ki bi lahko sklepala, da se tam nahaja poškodovani.

V reševanje poškodovanih in obolelih v slovenskih gorah se vključuje tudi Slovenska vojska. Stotnik Aljoša Kirbiš, ki pilotira helikopter Bell 412, je med drugim pojasnil, da so letos v ta namen posredovali že 36-krat.

Reševalcem bo sicer odslej delo lajšal tudi program Saros, ki zagotavlja reliefni vpogled na planinske poti tudi tam, kjer jih sicer prerašča gozd. Obiskovalcem na drugi strani pa bo lahko v pomoč brezplačni poučni strip z naslovom Gorska medicina za vsakogar, ki bralcu predstavi nevarnosti za zdravje, ki jih skriva gorski svet, in tudi preventivne dejavnosti.

PZS s posebnim seminarjem za oskrbnike planinskih koč

Od 181 koč, zavetišč in bivakov v slovenskih planinah in gorah jih je trenutno odprtih že 161, preostalih 20 bodo odprli 17. oz. 18. junija, je povedal načelnik Gospodarske komisije Planinske zveze Slovenije Janko Rabič. Zaprt ostaja Dom Petra Skalarja na Kaninu, ki ga obnavljajo in ga bodo ponovno odprli v prihodnji sezoni. Ob tem pa Rabič planincem, ki se v gore odpravljajo za več dni, priporoča, naj pred vzponom opravijo rezervacijo.

Komisija je sicer pred letošnjo sezono v sodelovanju z Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem Bled izvedla seminar za oskrbnike in ostalo osebje v planinskih kočah, da bi izboljšali ponudbo in kakovost storitev. Tako se v PZS nadejajo, da bo prihajalo do čim manj že sicer redkih primerov manj prijaznih sprejemov obiskovalcev gora.

Pred viškom letošnje planinske sezona v PZS 16. junija sicer pripravljajo dan slovenskih planinskih doživetij. Generalni sekretar zveze Matej Planko je pojasnil, da bodo v soboto na Tržiškem organizirali bogat celodnevni program za vse skupine obiskovalcev gora. Že zjutraj se bodo začeli vodeni planinski izleti in kolesarske ture, ki se bodo sredi dneva zaključili v Domu pod Storžičem. Pripravili bodo tudi ustvarjalne delavnice.

Na isti dan bodo vrsto aktivnosti pripravili tudi v GRZS, in sicer bo dan gorskih reševalcev potekal na Virnikovi planini, je povedal predsednik zveze Igor Potočnik.