Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gorenje ne dela več več za Panasonic

Deli na:
Gorenje ne dela več več za Panasonic

Z izvozom več kot 90 odstotkov proizvodnje v vrednosti 140 milijonov evrov se tovarna Gorenje uvršča tudi med največje srbske izvoznike (fotografija je simbolična). - Foto: Bobo

Gorenje, ki je za Panasonic proizvajalo pralne stroje in samostojne hladilnike, se je po informacijah Dela septembra z japonsko multinacionalko dogovorilo o podrobnostih prenehanja sodelovanja.

To je po navedbah Gorenja prinašalo 1,5 odstotka prometa skupine, v družbi pa zaradi tega ne načrtujejo zmanjševanja števila zaposlenih.

"Po poletnih mesecih, ko je potrošnja nizka, sledijo za nas najmočnejši meseci v letu. Prodaja se dobro odvija. Kot običajno, je torej v teh mesecih tudi proizvodnja, ki sledi naročilom, zelo velika, zato so zdaj naše zmogljivosti najbolje izkoriščene," so za časnik povedali v Gorenju.

Izpad prihodkov pa so komentirali z navedbami, da "to ni zanemarljivo". Ker so prihodki od prodaje lani znašali 1,258 milijarde evrov, bi lahko bil izpad prihodkov več kot dvakrat višji od lanskega čistega dobička v višini osem milijonov evrov. Ocene poznavalcev govorijo o izpadu, ki bi lahko dosegel desetino prihodkov skupine.

Kot so za časnik še navedli v Gorenju, skušajo izpad nadomestiti s prodajo pri drugih kupcih na vseh obstoječih in potencialnih novih trgih. Sodelovanje z Japonci je poleg konkretnega izdelka prineslo tudi novo znanje in inovativne pristope na področju raziskav in razvoja, ki so pomembni pri ustvarjanju prihodnjih izdelkov.



Panasonic, ki ima v Gorenju 10,7-odstotni delež, se je pred časom spogledoval z idejo, da bi v Gorenju povečal lastništvo. A se je po skrbnem pregledu odločil, da "povečanje lastniškega deleža ni v skladu z njihovo trenutno naložbeno strategijo". Strani sta po tem navedli, da se njuno poslovno sodelovanje nadaljuje.

Ob prekinitvi sodelovanja se postavlja vprašanje, ali bo sledil tudi odhod iz lastništva Gorenja. Država ima v njem prek Kapitalske družbe (Kad) 16,4 odstotka, ta pa naj bi po navedbah časnika konec avgusta na finančno ministrstvo naslovila vprašanje, ali mora delež v Gorenju, ki sodi med pomembne naložbe države, povečevati.

Kot je v ponedeljek na konferenci Slovenskega državnega holdinga (SDH) povedala članica uprave SDH Nada Drobne Popovič, SDH v Gorenju nima lastniškega deleža, zato Kad to naložbo upravlja samostojno. Kad tako samostojno pripravlja tudi odločitev o tem, ali bo povečal delež ali ne, je dodala.

Verjetno pa bo kmalu naprodaj tudi delež Mednarodne finančne korporacije (IFC) iz skupine Svetovne banke, ki ima v Gorenju 11,8-odstotni delež. Ta je že pred leti napovedala, da se bo v določenem času iz Gorenja umaknila.