ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gorenak opozarja: Nihče ne more popravljati napak tožilcev

Deli na:
Gorenak opozarja: Nihče ne more popravljati napak tožilcev

Foto: Primož Lavre

Tožilec je pri svojem odločanju praktično izenačen s sodnikom, le da odločitev in napak tožilca ne more nihče popravljati, opozarja Vinko Gorenak.

Državni zbor je sklenil, da predlog priporočila SDS, s katerim bi DZ vlado in vrhovno tožilstvo pozval k ustreznejši ureditvi prevzema pregona s strani zasebnega tožilca po zavrženju ovadbe na tožilstvu, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Proti priporočilu so bili predvsem koalicijski poslanci.

V SDS so priporočilo predlagali, ker po besedah Vinka Gorenaka (SDS) ugotavljajo, da institut, ko lahko zasebni oškodovanec po zavrženju ovadbe s strani tožilca sam prevzame pregon, ni urejen primerno.

Po mnenju Gorenaka in SDS je primerna ureditev tega vprašanja toliko bolj potrebna zato, ker je tožilec pri svojem odločanju praktično izenačen s sodnikom, s to razliko, da je nad odločitvijo sodnika še vsaj nekaj sodnih instanc, ki lahko popravijo napako, nad odločitvijo tožilca pa ni nikogar več.

Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Darko Stare je v četrtkovi razpravi o priporočilu dejal, da je ministrstvo že avgusta lani v javno razpravo poslalo novelo zakona o kazenskem postopku, ki je tik pred obravnavo na vladi. Novela po njegovih besedah celovito in smiselno ureja pravno varstvo oškodovancev v primerih, ko tožilstvo zavrže ovadbo, zato je priporočilo po njegovem nepotrebno.

Takšnemu mnenju so sledili tudi koalicijski poslanci, medtem ko so dopolnilo poleg SDS podprli še v NSi in poslanski skupini nepovezanih poslancev.