GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gorenak bi raje pomagal Ukrajincem kot migrantom iz muslimanskih držav

Deli na:
Gorenak bi raje pomagal Ukrajincem kot migrantom iz muslimanskih držav

Vinko Gorenak - Foto: Bobo

Na evropski mejah čaka milijon Ukrajincev, ki so kulturno bližje nam, kot pa muslimanski migranti, meni poslanec SDS Gorenak.

"Evropa je že na začetku padla na izpitu", je po javni tribuni celjske SDS Komu je Slovenija prijaznejša, migrantom ali Slovencem? je za STA ocenil odgovor Evrope na migracije predsednik SLS Marko Zidanšek. Vinko Gorenaku (SDS) pa se zdi bolj smiselno, da bi pomagali npr. Ukrajincem, ki so nam kulturno bližje, kot migrantom iz muslimanskih držav.

Zidanšek meni, da Evropa še nima pravega odgovora na migracije. "V SLS smo prepričani, da bi se moralo beguncem pomagati že v prvi varni državi. Vzpostaviti bi morali mir v regiji, da bi se lahko varno vrnili," je pojasnil. Težavo vidi predvsem v tem, da Evropa nima jasno razdelanih stališč.

Poslanec SDS v državnem zboru Gorenak je za STA poudaril, "da na evropski mejah čaka tudi milijon Ukrajincev, ki so iz vojnih območji in so kulturno bližje nam, kot pa muslimanski migranti". "Pa vendarle se je Evropa odločila, kot se je," je dejal.



Za močno Evropo je po mnenju Zidanška nujna redefinicija pogodbe. "Predvsem bo Evropa rabila državotvorne funkcije, kot so vojska, policija, obveščevalne službe," je dodal. "Evropa ne more konkurirati v geostrateški svetovni politični situaciji na način, kot je organizirana zdaj," je pojasnil. Po njegovem mnenju se to kaže predvsem v migrantski krizi, pa tudi v brexitu.

Na naslovno vprašanje javne tribune Komu je Slovenija prijaznejša, migrantom ali Slovencem? Zidanšek odgovarja, da imamo v Sloveniji ogromno lastnih težav, ki jih je treba rešiti. "V Sloveniji imamo več kot 300.000 ljudi pod pragom revščine. Dolžnost politike je, da znamo poskrbeti za lastne ljudi," je pojasnil. "S tem nihče ne beži od odgovornosti, da pomagaš pravim beguncem. Prav gotovo pa ni korektno, da bi pomagali ilegalnim ekonomskim migrantom na račun lastnih ljudi," je dodal.

Na okrogli mizi je bilo govora tudi o stanju na politični desnici. V zvezi s tem je Gorenak dejal, da poslanci desnice v državnem zboru glasujejo zelo enotno. "To pomeni, da je slovenska politična desnica sposobna dobrega sodelovanja," je dodal.