stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Golobič: Ne odstopam!

Deli na:

Minister Gregor Golobič je premiera Boruta Pahorja ter predsednika koalicijskih LDS in DeSUS obvestil, da ne bo odstopil s položaja niti se ne bo umaknil iz politike. Pahor je dejal, da Golobič ostaja minister, v zvezi s to odločitvijo pa bo kot premier nosil odgovornost. Za prvaka SDS Janeza Janšo morebitna interpelacija ne bi bila izglasovana.

Minister Gregor Golobič je premiera Boruta Pahorja ter predsednika koalicijskih LDS in DeSUS obvestil, da ne bo odstopil s položaja niti se ne bo umaknil iz politike. Pahor je dejal, da Golobič ostaja minister, v zvezi s to odločitvijo pa bo kot premier nosil odgovornost. Za prvaka SDS Janeza Janšo morebitna interpelacija ne bi bila izglasovana.

"To je težja odločitev od obeh, ki sta bili možni," je ocenil minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Golobič in pojasnil, da z odstopom ne bi odpravil storjene napake, "ampak nasprotno ponovil isto napako".

"Takrat je bila to moja napaka in napaka s posledicami zame, danes bi bila to napaka tudi s posledicami za druge," je v izjavi za medije svojo odločitev pojasnil minister, sicer predsednik Zaresa.

Predsednik Zaresa je poudaril, da v obdobju, preden je sprejel odločitev, "ni šlo za iskanje resnice". "Šlo je za mojo odstranitev z vsemi sredstvi pod geslom, da cilj odstranitve nekega nezaželenega in motečega politika in neke nezaželene politične opcije opravičuje vsa uporabljena sredstva".

Prav to pa bi s svojim "triumfom" postavilo zelo slab standard v slovenskem javnem prostoru, "veliko slabši, kot je priznanje napake", je menil Golobič. Na vprašanje, ali bo prodal svoj delež v podjetju Ultra Sum, je Golobič odgovoril, da za kaj takega "ni nobenega neposrednega razloga".

V zvezi z morebitno interpelacijo zoper njegovo delo ministra je spomnil, da je bil leta 2004 glede iste zadeve na nek način že "interpeliran v odsotnosti". Na vprašanje, ali je dobil kakšna zagotovila o podpori pri morebitni interpelaciji, pa je minister dejal, da "tu ni bilo nobene trgovine" in da v takšnem primeru odločajo poslanci po svoji vesti.

Premier Borut Pahor pa je ob robu vrha gospodarstva poudaril, da sicer "ni prav, da se tisku zamolči celotno premoženjsko stanje. A za odločitev, da Golobič ostane minister, sem se odločil zato, ker je v celoti svojo premoženjsko sliko predstavil protikorupcijski komisiji, ki ji je vsak po zakonu dolžan dati to informacijo".

Pahor upa, da bo vlada tudi v prihodnje delala uspešno, verjetno pa ne brez spodrsljajev in napak. Pomembno je, da se ohrani zaupanje ljudi in se da vlada v celoti posveti problemom, ki pestijo Slovenijo zaradi gospodarske krize. "Za diskusijo bo v prihodnje še veliko časa," je poudaril premier.

Predsednik SDS Janez Janša je ob robu današnje konstitutivne seje sveta SDS povedal, da o interpelaciji zoper ministra Golobiča danes niso razpravljali. Meni pa, da tudi v primeru vložitve interpelacije ta zaradi strankarskih razmerij v državnem zboru ne bi bila izglasovana.

Janša odstopa Golobiča ni pričakoval. Dejal pa je, da je bil v ozadju dosežen dogovor, pri katerem sta z namenom, da se stvar zavleče, sodelovala predsednik vlade in predsednik države. "Po mojem mnenju predsednik države ne bi nikoli podprl nekoga, za katerega ve, da bo odstopil. Že iz taktičnih razlogov ne. To, kar se je danes zgodilo, je pač odločitev vladne koalicije in predvsem predsednika vlade, da se bo koalicija še naprej ukvarjala sama s sabo, s svojo lastno kredibilnostjo, ne pa z izzivi gospodarske krize," je pojasnil.

Mnenje predsednika države Danila Türka, da bi morali najbolj glasni najprej pomesti pred lastnim pragom, je Janša komentiral z besedami, da je SDS v zadnjih tednih v tej zgodbi veliko nastopala, vendar predvsem preko Golobičevih besed, ki je to stranko okrivil za vse. "SDS te afere ni sprožila. Nihče v SDS Golobiča ni nagovoril, naj se zlaže, nihče tudi ni sodeloval pri njegovih odločitvah o odstopu oziroma o neodstopu," je še povedal Janša.

Golobičevo odločitev je komentiral tudi predsednik republike Danilo Türk, ki je po obisku na ustavnem sodišču ponovil, da Golobiču ni mogoče očitati nobene protipravnosti. "V teh dveh letih, kar sem angažiran v slovenski politiki, sem slišal in videl več laži, kot pa prej v 15 letih v diplomaciji," je dejal predsednik.

V ostalih koalicijskih strankah LDS in DeSUS Golobiča podpirajo. Predsednici LDS Katarini Kresal se tako zdi Golobičeva odločitev Gregorja Golobiča lahko razumljiva, saj bi bila v kriznih časih vsaka destabilizacija vlade slaba. Ob tem pa opozarja, da "nauk te zgodbe ni, da laž zmaga, ampak da imajo besede v politiki svojo težo".

Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je poudaril, da gre za Golobičevo osebno odločitev. Ob tem je dejal, da je sam Golobičeve odločitve, da ostane v vladi, vesel, saj imajo "v tej težki situaciji" veliko nalog in si kot predsednik DeSUS ne bi želel politične krize.

Do ministrove odločitve so bolj kritični v opoziciji. V SLS tako odločitev razumejo kot propad etičnih vrednot v slovenski politiki. V NSi pa poudarjajo, da je s to odločitvijo laž tudi formalno postala vrednota slovenske tranzicijske levice. Prvak SNS Zmago Jelinčič je Golobičevo odločitev ocenil kot pričakovano, po njegovo pa bo s tem kredibilnost vlade in koalicije "padala vedno bolj, plačali bodo pa seveda šele na naslednjih volitvah".

Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos pa je ocenil, da smo z Golobičevo odločitvijo spet zamudili priliko, da bi zvišali standarde na področju etike.