Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Golobič laže in zavaja

Deli na:

Minister za visoko šolstvo in solastnik podjetja Ultra, je na današnji seji državnega zbora izrekel hude in neresnične obtožbe na račun javne televizije in informativnega programa TV Slovenija, pravi odgovorni urednik informativnega programa Rajko Gerič.

Minister za visoko šolstvo in solastnik podjetja Ultra, je na današnji seji državnega zbora izrekel hude in neresnične obtožbe na račun javne televizije in informativnega programa TV Slovenija, pravi odgovorni urednik informativnega programa Rajko Gerič.

Izjavo Rajka Geriča objavljamo v celoti:

"Minister Golobič je dejal, navajam iz stenograma Državnega zbora:

“....V večerni oddaji nacionalne televizije Odmevi, je bila bombastično, brez tega, da bi pridobili kakršnokoli mnenje druge strani, objavljena novica, razkritje, da naj bi skupina podjetja Ultra imela pri Novi Ljubljanski banki 21 milijonov evrov nezavarovanih posojil. To mantro ponavljajo še vedno vztrajno, kljub vsem dejstvom, ki so med tem prišla na dan in kljub temu, da so avtorji te oddaje doživeli tudi nečastno obsodbo na časnem razsodišču Društva novinarjev v Sloveniji....

... v četrtek zvečer je bila ta oddaja Odmevov, jaz sem bil na seji Vlade tisti dan, na tiskovni konferenci po seji Vlade ob pol štirih popoldan, ni bilo nobenega vprašanja zame na to temo. Ob sedmih zvečer par minut pred tem je novinar Hlebš me iskal z vprašanji, ne da bi me iskal, da bi me posnel, ne da bi navedel vprašanja, jaz pa sem bil na prireditvi ob 90-letnici medicinske fakultete v Ljubljani v Cankarjevem domu in je hiteč ekskluzivnosti nasproti objavil brez kakršnegakoli preverjanja navedbe, ki jih je dobil sam ve od koga.
Niso mi omogočili odgovorov v naslednjih dneh. Častno razsodišče, kot sem prej omenil, je to sankcioniralo, ostala pa je trditev, da je skupina Ultra deležna 21-ih milijonov nezavarovanih posojil....

....Ta anonimka se je seveda javno pojavila šele dan kasneje, 29. maja lanskega leta, ko je že bil prejšnji večer v Odmevih objavljen prispevek novinarja Hlebša pod pokroviteljstvom gospe Rosvite Pesek. Ekskluzivna priložnost, ki je bila s strani nacionalne televizije izkoriščena in je to televizijo tudi spravila v niz dejanj, ki so v nadaljevanju sledila in se odvijajo še danes...”

Te trditve ministra Golobiča in solastnika podjetja Ultra  so dokazljivo neresnične in večkrat pojasnjene.
V našem programu niti v enem prispevku o Ultri nismo zatrjevali, da ima Ultra najetih 21 milijonov kredita, ampak smo navajali, da je to skupna vsota kreditov Ultre in Hram holdinga. Minister laže in to je ugotovilo tudi novinarsko častno razsodišče, da smo mu onemogočili odziv. Tiskovna predstavnica stranke Zares je bila o prošnji za odziv Golobiča obveščena ob 17 uri in 30 minut, torej več kot 4 ure pred oddajo, ob 18 uri in 40 minut je bilo ministru oziroma njegovi predstavnici za tisk po elektronski pošti poslan dopis z dvemi vprašanji.

Navajam:

"1. Ali ste bili seznanjeni z najemanjem kreditov Ultre pri NLB


 2. Ali ste kakorkoli lastniško povezani s podjetjem Ultra in Hram holding"
 
O tem ravnanju obstajajo telefonski izpiski našega novinarja in natančne ure na poslani elektronski pošti in ravno zato je, nasprotno kot trdi minister Golobič, Novinarsko častno razsodišče novinarja oprostilo glede očitkov, da ni poskusil dobiti Golobičevega odziva. Minister Golobič torej več kot 3 ure ni zmogel odgovoriti na enostavno vprašanje, prav tako ni res, da ni mogel odgovoriti naslednji dan, saj smo mu ponudili izjavo pred kamero, ki je ne bi v ničemer krajšali. Minister je to zavrnil. Minister na ti dve vprašanji ni odgovoril cele 4 dni, odgovor smo mediji dobili šele v torek, ampak ne od ministra Golobiča, temveč od podjetja v njegovi solasti, potem ko je bilo jasno, da imajo mediji že podatek o njegovem solastništvu.
 
Minister z  vztrajnim napadanjem medija, ki je razkril podatke o kreditih, ponavlja svoje laži in neposredno tudi krši koalicijsko pogodbo, ki jo je sam podpisal. V koalicijski pogodbi piše; navajam:
"...da koalicijski partnerji poudarjajo pomen svobode medijev kot enega temeljev sodobne družbe....Predsednik vlade, ministrski kabinet in njihovi sodelavci ne smejo posegati v uredniško in novinarsko delo. Vsako neustrezno ravnanje, ki bi lahko predstavljalo poseganje v njihovo avtonomnost, je nesprejemljivo..."
"...Koalicijski partnerji bomo v okviru zavzemanja za svobodo in avtonomijo medijev spoštovali neodvisnost in profesionalno kompetentnost novinarjev in urednikov...."
TV Slovenija in informativni program TVS od samega začetka afere Ultra, poziva lastnike podjetja, samo podjetje, pristojne inštitucije in banke, da razkrijejo kreditne pogodbe. Do danes se to še ni zgodilo, saj imamo tudi po današnji seji, le zatrjevanje vpletenih, da so krediti zavarovani z menicami, osebnimi poroštvi in nepremičninami, ki naj bi presegale vrednost kreditov. Kljub našim večmesečnim pozivom, pa ni doslej nihče z ustreznimi listinskimi dokazi predstavil načina zavarovanja, kakšne menice so zastavljene, katere nepremičnine so zastavljene in kako so obremenjene in kakšna osebna poroštva so bila dana. Zdaj, ko so podatki o načinu zavarovanja opisno podani v dokumentu NLB, ki je dostopen poslancem državnega zbora in ga TVS uradno ni dobila, bo informativni program o tem seveda poročal  in takšne podatke tudi preveril v skladu z novinarskimi standardi.



Rajko Gerič
Odgovorni urednik Informativnega programa
TV Slovenija"