stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Globa za Pirc Musarjevo

Deli na:

Državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov je v zvezi s prijavo poslanca SNS Zmaga Jelinčiča zoper informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar zaradi suma nezakonite obdelave osebnih podatkov Musarjevi izrekel globo v višini 830 evrov. Plačilni nalog je bil pooblaščenki vročen v ponedeljek, isti dan pa ga je pooblaščenka tudi plačala.

Državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov je v zvezi s prijavo poslanca SNS Zmaga Jelinčiča zoper informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar zaradi suma nezakonite obdelave osebnih podatkov Musarjevi izrekel globo v višini 830 evrov. Plačilni nalog je bil pooblaščenki vročen v ponedeljek, isti dan pa ga je pooblaščenka tudi plačala.

Kot so sicer še sporočili z urada informacijske pooblaščenke, je državni nadzornik glede na vlogo informacijskega pooblaščenca ravnal strožje kot sicer. "V skladu z ustaljeno prakso v primerih podobnih kršitev državni nadzorniki odgovorni osebi izrekajo zgolj opomin, ne pa tudi globe," so zapisali.

V sporočilu za javnost v uradu pišejo, da je vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič v oddaji Televizije Slovenija razkril ime, priimek, naslov, leto in kraj rojstva ter višino domnevno prejete odškodnine posameznice. V zvezi s tem je informacijski pooblaščenec sprožil inšpekcijski postopek zaradi suma nezakonite obdelave osebnih podatkov. Jelinčiča je pozval, naj mu sporoči, na kakšen način je pridobil osebne podatke, ki naj bi izvirali iz sodbe Okrožnega sodišča v Mariboru, na kakšni podlagi je pridobil omenjeno sodbo ter na kakšni pravni podlagi je razkril osebne podatke prejemnice odškodnine. Inšpekcijski postopek še poteka, navajajo v uradu.

Pooblaščenec je 1. julija prejel tudi prijavo zoper samega sebe zaradi suma nezakonite obdelave osebnih podatkov v sodbah Upravnega in Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, objavljenih na spletni strani pooblaščenca. Državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov je v zvezi s tem pregledal celotno spletno stran informacijskega pooblaščenca in ugotovil, da so bili v nekaterih sodbah upravnega sodišča res objavljeni imena, priimki in naslovi strank.

Informacijski pooblaščenec je zato blokiral dostop do podstrani s sodbami, državni nadzornik pa je uvedel postopek o prekršku in Pirc Musarjevi izrekel globo v višini 830 evrov. Informacijski pooblaščenec je sporne sodbe že anonimiziral.

V zvezi z vprašanjem Jelinčiča, na kakšen način je Pirc Musarjeva prejela sodbe upravnega in vrhovnega sodišča, so v uradu pojasnili, da jih je pooblaščenec prejel kot stranka v postopku upravnega spora oz. revizije po pošti z vročilnico.

Jelinčič je sicer Pirc Musarjevo tedaj tudi vprašal, na kakšni podlagi je razkrila osebne podatke udeležencev nekaterih drugih konkretnih postopkov. V uradu pojasnjujejo, da je pooblaščenec po preučitvi v prijavi navedenih sodb ugotovil, da se v nobeni od njih ne pojavljajo podatki, ki so opredeljeni kot informacije javnega značaja glede na določbe zakona.