državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gibanje za otroke in družine 5000 podpisov podpore zakonskim spremembam pričakuje že v tem tednu

Deli na:
Gibanje za otroke in družine 5000 podpisov podpore zakonskim spremembam pričakuje že v tem tednu

Foto: Bobo

Predstavniki Gibanja za otroke in družine pričakujejo, da bodo potrebnih 5000 podpisov podpore predlaganim spremembam zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih zbrali že v tem tednu, čeprav je rok za to do vključno 30. oktobra. Kot so poudarili danes v Slovenj Gradcu, spremembe zahtevajo zato, da se primer dečkov iz Velenja ne bi ponovil.

Šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov volivcev za podporo pobudi za vložitev predloga sprememb zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je začel teči 1. septembra, vsi, ki predlagane spremembe podpirajo, pa lahko svoje podpise podpore overijo na upravnih enotah in jih pošljejo gibanju oz. jih oddajo na stojnicah gibanja, ki so v teh dneh pred nekaterimi upravnimi enotami po Sloveniji.

Gibanje za otroke in družine je predlagane spremembe danes predstavilo na novinarski konferenci v Slovenj Gradcu. Kot je dejala Metka Zevnik, ima zdajšnji zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih do vnukov in starih staršev "kamnito srce", predlagane spremembe pa prinašajo zakon, ki "ima srce, ki bije in je živo" ter stare starše ponovno postavlja v razširjeno družino, kar so od nekdaj bili, a ne v dosedanjem zakonu.

V gibanju predlagajo spremembo zakona tako, da bo ta omogočal starim staršem prevzem skrbi za vnuka in tudi posvojitev v primeru, da otrok ostane brez staršev. Predlagajo tudi, da bo moral pristojni organ pri imenovanju skrbnika upoštevati poslednjo voljo enega ali obeh staršev, če sta jo izrazila v obliki notarskega zapisa ali na kakšen drugačen nedvoumen način.

Predlagane spremembe med drugim predvidevajo tudi, da se zaradi varovanja otrokove koristi staršem nemudoma odvzame roditeljska pravica, če ti storijo kaznivo dejanje hujših telesnih poškodb v družini ali če umorijo zakonca, partnerja, svojega otroka ali otrokove stare starše. "Nevzdržno je, da taki starši iz zapora uveljavljajo roditeljsko pravico in s tem določajo življenje otrok, ki so jim prizadejali tako hudo krivico, kot se je to zgodilo v primeru dečkov," je dejala Zevnikova.

Glede primera dveh dečkov iz Velenja, ki ju je Center za socialno delo Velenje proti volji njunih starih staršev s Koroške namestil v rejniško družino, je Franci Donko iz gibanja povedal, da je ravno danes na celjskem sodišču potekal narok za določitev stikov starih staršev z vnukoma. Otroka sta se od konca marca, ko so ju namestili v rejniško družino, s starima staršema pod nadzorom socialne delavke srečala trikrat za poldrugo uro, je povedal Donko in dejal, da se v gibanju zavzemajo za razrešitev primera v korist otrok, da bi se torej čim prej vrnila k babici in dedku.

Pobudo za zakonske spremembe je danes podprl tudi predsednik vaške skupnosti Pameče-Troblje Andrej Breznik, ki je v podporo omenjenim starim staršem organiziral protestne shode. Aleš Primc iz Gibanja za otroke in družine pa je poudaril, da pri tem zbiranju podpisov ne gre za nobeno politiko. "Stari starši in vnuki niso politično vprašanje, niso ne levi, ne desni. Gre za ljubezen med starimi starši in vnuki in želimo, da ta ljubezen, ki je živa v naših družinah, dobi mesto tudi v slovenski zakonodaji," je dejal Primc.

Zadnji dan zbiranja podpisov je 30. oktober. Pobudniki za vložitev predloga potrebujejo najmanj 5000 podpisov. Če jih bodo zbrali, bodo predlog vložili v zakonodajni postopek.