Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gašpar Mišič, Jelinčič, Vilfan ... To so slovenski politiki in funkcionarji, ki so šli pijani za volan

Deli na:
Gašpar Mišič, Jelinčič, Vilfan ... To so slovenski politiki in funkcionarji, ki so šli pijani za volan

Nekdanji predsednik uprave Luke Koper Gašpar Mišič - Foto: STA

V Sloveniji, kjer je eden od najpogostejših vzrokov prometnih nesreč alkohol, niso redki incidenti, ko za volan kljub preveliki količini alkohola v krvi sedejo politiki ali drugi visoki uradniki. Sledi kronologija nekaterih takšnih primerov v zadnjih letih.

marec 2003 - Takratnega poslanca Zmaga Jelinčiča so policisti ustavili ob sumu, da vozi pod vplivom alkohola. Opravil je alkotest, nato pa ni hotel podpisati izsledkov. Ker je zavrnil tudi predlog, da bi ga odpeljali na odvzem krvi, so mu odvzeli vozniško dovoljenje.

Foto: Primož Lavre

oktober 2008 - Takratna slovenska veleposlanica v Bosni in Hercegovini Nataša Vodušek je med službovanjem v Sarajevu pijana sedla za volan, prevozila rdečo luč in se zaletela. V drugem udeleženem avtomobilu je bil pri tem hudo poškodovan en človek, Voduškova pa je pobegnila. Sodišče ji je zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti naložilo leto dni zapora. Kazen je začela prestajati julija 2013, a so jo po dobrih devetih mesecih predčasno izpustili.

december 2010 - V vinjenem stanju je za volan sedel takratni minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš. Na ljubljanski obvoznici so ga policisti ustavili po novoletni zabavi. Test alkoholiziranosti je pokazal 0,64 mg alkohola na liter izdihanega zraka, zato so ministra pridržali do streznitve, dan po dogodku pa je odstopil.

19. april 2013 - Zaradi vožnje s službenim vozilom v vinjenem stanju so odvzeli pooblastila vodji Nacionalnega preiskovalnega urada Brunu Blažini. Pod vplivom alkohola je na avtocesti med Ljubljano in Vrhniko trčil v Darsovo vozilo in posledično ostal brez službe.

7. januar 2014 - Takratni prvi mož Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič je pijan sedel za volan in je peljal mimo policistov v Luciji, ki so ga poskušali ustaviti. Ko so ga vendarle ustavili, je napihal 0,59 mg alkohola na liter izdihanega zraka (okoli 1,25 promila), zato so mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje. Ker je kršil javni red in mir ter cestnoprometne predpise, so mu izdali tudi plačilni nalog.


maj 2014 - Poslanec Peter Vilfan je na prehodu za pešce v Ljubljani zbil in huje poškodoval 84-letnega pešca. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal 0,32 mg alkohola na liter izdihanega zraka, kasnejša analiza krvi pa je pokazala, da je bila vsebnost alkohola v mejah dovoljenega. Vilfan je zaradi dogodka odstopil s poslanskega položaja.

Foto: M24 NIkola Miljkovič

november 2015 - Policisti so ustavili ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja po koncertu, ki ga je imel v Škofji Loki s svojo rock skupino. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal rezultat v mejah dovoljene koncentracije. Kasneje se je izkazalo, da so policisti Koprivnikarja ustavili načrtno, potem ko je bil v času policijske stavke kritičen do njih. Pet policistov je zato dobilo odpoved.

februar 2016 - Kranjski župan Boštjan Trilar je v Kranju z avtomobilom trčil v kombinirano vozilo. Oba voznika sta bila v nesreči lažje poškodovana, Trilar pa je odklonil preizkus alkoholiziranosti, zato so ga pridržali. Rezultati strokovnega pregleda so potrdili prisotnost alkohola nad dovoljeno mejo. Kljub dogodku Trilar ni odstopil z županskega položaja. Sodišče ga je kaznovalo z 18-mesečno prepovedjo vožnje in 5600 evri denarne kazni.

januar 2018 - Policisti so vinjenega za volanom ustavili postojnskega župana Igorja Marentiča. Med vožnjo je imel v krvi 1,73 promila alkohola, zato so mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje. Po skoraj mesecu dni molka je dogodek priznal in ga obžaloval, odstopa pa ni ponudil. Po odločitvi sodnice so mu vrnili vozniško dovoljenje, lahko pa pričakuje 1200 evrov denarne kazni in 16 kazenskih točk.