1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

FOTO: V Rogu upor proti Jankoviću, varnostniki naj bi "nasilno odvlekli, pretepali, davili" ljudi

Deli na:
FOTO: V Rogu upor proti Jankoviću, varnostniki naj bi "nasilno odvlekli, pretepali, davili" ljudi

Foto: Bobo

Na območje nekdanje tovarne Rog so ponoči prišli varnostniki. Pripeljali so tudi bager, saj naj bi začeli z rušenjem objektov, kar pa se zaenkrat še ni zgodilo. Uporabniki, ki delujejo znotraj Roga, so odločeni, da območja ne zapustijo. Kot pravijo, jih je več kot sto in so postavili barikade. Neuradno naj bi se ponoči nekateri protestniki zravsali z varnostniki, nekaj naj bi jih bilo tudi lažje poškodovanih.

Dva uporabnika in dve uporabnici Roga so z novinarsko konferenco s strehe tovarne na Trubarjevo ulico sporočili, da so jih malo po tretji uri zjutraj obiskali varnostniki službe Valina in pri tem poškodovali nekaj prisotnih Rogovcev, ki so se zoperstavili bagru. Enega so zaradi poškodb morali odpeljati na urgenco.

"Ljudi so nasilno odvlekli, pretepali, davili, valjali pod gosenicami bagra. Varnostniki so to prenehali šele, ko je prišla policija, ki je to dejansko še videla," so o nočnem spopadu napisali na Facebook profilu Social centra Rog. Kasneje so dodali še: "Varnostniki so demoralizirani in premalo številčni. Policija se je odstranila. Ne kontrolirajo situacije."

Kot je ob deveti uri zjutraj pojasnil eden od njih, je bilo tedaj v tovarni nekaj sto uporabnikov ob več deset varnostnikih, ki so jim preprečevali premikanje po določenih sektorjih tovarne. Ena od uporabnic je pojasnila, da so oblegani z vseh strani in da ne morejo izvajati aktivnosti kljub županovim obljubam, da bodo te lahko potekale nemoteno.

Ocenila je, da je "tovarna ilegalno postala nekakšno gradbišče, čeprav ni nobenih legalnih podlag za to", in dodala, da "ne bodo dopustili, da županova trma uniči enega od dveh odprtih avtonomnih prostorov Ljubljani, in to na zelo grob in krut način".

Janković se po njihovih besedah ne drži dogovora, saj je rušenje tovarne napovedal za 14. junij ob 14. uri. Ob tem so dodali še, da ostajajo v tovarni, dokler bo potrebno. Vse, ki želijo, da "Ljubljana in tovarna Rog ostaneta kreativno, odprto, ustvarjalno, športno središče in mesto za lokalce", pozivajo k podpori. Kot možnost so omenili pisma podpore na Mestno občino Ljubljana ter deljenje informacij in fotografij o dogajanju, ki ga objavljajo na Facebook strani, prek interneta. "Ostajamo v tovarni, dokler bo potrebno. Roga ne damo," je s strehe poudarila ena od uporabnic.

Uporabnica Aigul Hakimova je za STA dodala, da nihče ni pričakoval, da bodo varnostniki, ki imajo sicer pooblastilo nad glavnimi vrati, prišli ob treh zjutraj. Po njeni oceni so se županove napovedi o rušenju zdaj zgodile "na mafijski način". Ob pa je še pristavila: "Naj pokaže Janković mestu Ljubljana, kakšen vladar je: samo denar, nobenega življenja ne mara."

Novinarski konferenci je, skupaj z mediji in ob prisotnosti kakšnih desetih policistov, prisluhnilo več kot 100 ljudi, varnostniki izjav niso dajali. Nato so uporabniki Roga od znotraj uspeli odpreti železno ograjo. Prišlo je do besednega obračunavanja z varnostniki, ki so jih želeli izgnati, vhod v Rog pa so zavarovali s smetnjaki, gumami in odpadnim materialom.

Ustanovitelj čezvesoljske Zombi Cerkve blaženega zvonjenja Rok pa je za STA še povedal, da so varnostniki poškodovali tudi njihov spomenik, zato je policiji prijavil kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari.

Župan Janković se bo na dogajanje odzval ob 12.30.