Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

FOTO: SDS gre 20. maja na volilni kongres

Deli na:
FOTO: SDS gre 20. maja na volilni kongres

Foto: Bobo

Člani sveta SDS so danes v Mariboru sprejeli odločitev o sklicu volilnega kongresa, ki bo 20. maja, je po seji povedal njegov predsednik France Cukjati,

Prvi mož največje opozicijske stranke Janez Janša izjav ni dajal. Še prej so na dopoldanskem posvetu razpravljali o aktualnih razmerah, niso pa še imenovali predsedniškega kandidata.

Kot je v kratki izjavi po seji sveta povedal Cukjati, so na jutranjem posvetu analizirali dosedanje stanje ter pripravili letni načrt za nadaljnje delo. Ob tem je beseda tekla o aktualnih političnih razmerah v Sloveniji.

Pozneje so na svetu stranke potrdili datum volilnega kongresa in imenovali predvolilne odbore, ki bodo zbirali in pripravljali vse kandidature. Te je treba vložiti do konca aprila, Cukjati pa je povedal, da bodo na majskem kongresu volili tako predsednika stranke kot tudi izvršilni in nadzorni odbor.

"Današnji pogovor in razpoloženje med vsemi udeleženci je bilo zelo optimistično in polno upanja na boljše čase," je dejal Cukjati, potem ko so člani stranke ves dan zasedali za za večji del medijev zaprtimi vrati.


Niso pa na današnji seji odločali o predsedniškem kandidatu ali kandidatki. Predsednik sveta SDS je tudi zanikal, da bi se v stranki že odločili o tem, saj da za to zadolžena skupina še ni uskladila nobenih imen. Enako je odgovoril tudi na vprašanje, ali drži, da je najresnejša kandidatka Romana Tomc, o kateri se v javnosti najbolj glasno govori.

Sicer pa bodo v zvezi s predsedniškimi volitvami po njegovih besedah ravnali tako, da bi dobili čim boljšega kandidata, ki bi bil tudi izvoljiv. Kdaj bo ime dokončno znano, ni mogel povedati, saj da o tem odločajo drugi organi stranke.

SDS je tudi v postopku evidentiranja kandidatov za naslednje parlamentarne volitve in kot je dejal Cukjati, je večje število kandidatov že evidentiranih, ne pa tudi potrjenih, saj imajo dolg postopek in se za posamezni volilni okraj lahko evidentira več kandidatov. Na vprašanje, ali se pripravljajo na redne ali pa celo na predčasne volitve, je dejal, da so pripravljeni na obe možnosti.

Kot je še povedal, je bilo na dopoldanskem delu posveta veliko govora predvsem o gospodarskih razmerah, razmerah v sodstvu in o pravni državi. Govorili so tudi o tem, kaj Slovenijo čaka glede arbitražnega postopka v zvezi s Hrvaško, na kar se je po njegovem treba pripraviti, pa tudi o vprašanjih migrantske krize in s tem povezanimi razmerami v Evropi.

Izjava Cukjatija: