evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

FOTO: Poglejte, kakšen bo najmodernejši nakupovalni center v Sloveniji

Deli na:
FOTO: Poglejte, kakšen bo najmodernejši nakupovalni center v Sloveniji

Foto: SES

Podjetje SES, ki upravlja s 30 nakupovalnimi središči po Evropi, od tega štirimi v Sloveniji, junija po več letih čakanja na zeleno luč začenja z gradnjo nakupovalnega centra v Šiški.

Naložba je vredna 150 milijonov evrov, v centru, ki bo ponudil najrazličnejše blagovne znamke, bo približno 90 trgovin, največji najemnik pa bo Spar Slovenija.

Pod okrilje SES v Sloveniji sodijo ljubljanski Citypark in Center Interspar Vič, mariborski Europark in celjski Citycenter. Največji med njimi, Citypark, bo tako v Šiški dobil 'mlajšo sestro', je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil direktor projekta Šiška Toni Pugelj in dodal, da bo to najmodernejše nakupovalno središče v Sloveniji.

Foto: SES

Ob tem je spomnil na 'večletno borbo', da so prišli do faze, ko se začenja gradnja. Zahtevo za pridobitev gradbenega dovoljenja so vložili decembra 2010, nato je prišlo do vrste pritožb in tožb, tako je gradbeno dovoljenje pravnomočno postalo maja 2016. Nato so zaradi revizije izgubili še dodatnih osem mesecev.

Skupaj so pridobili sedem gradbenih dovoljenj - za vročevod, vodovod, telekomunikacije, prometno in komunalno infrastrukturo, rušitve in objekt.

"Veseli me, da smo uspeli dokazali, da je Slovenija pravna država. Verjamem v to, da če imaš prav in pri tem tudi dolgo časa vztrajaš, ti na koncu prej ali slej uspe," je dejal Pugelj.

Tudi generalni direktor Spar Slovenija in največji najemnik nakupovalnega središča v Šiški Igor Mervič je opozoril na 'trnovo pot', ki so jo prehodili. "Leta 2000 smo kupili zemljišče, zdaj pa je leto 2017," je poudaril.

Spomnil je, da so sicer na začetku želeli zgraditi manjši nakupovalni center, ampak so se nato odločili za večjega. Takrat je predsednik uprave Mercatorja Zoran Janković zraven njihovega zemljišča kupil zemljišče za Mercator in prišlo je do zavlačevanja.

Ampak Janković je takrat po Mervičevi odlično opravil svoje delo, zavaroval je namreč interese Mercatorja - vedel je, da je Spar največji konkurent in to dejanje je bilo povsem legitimno. Mervič se je danes zahvalil Jankoviću, da je postal župan Ljubljane, ki pomaga gospodarstvu. "Kot župan zastopa prave interese in nas je podprl pri tem centru," je dodal.


Mervič je sicer ob tem daj pobudo vladi, naj debirokratizira državo. Po njegovem bi veliko storili, če bi za tako velike naložbe, kot je 150 milijonov evrov vreden center v Šiški, ustanovili nek vladni organ, ki bi uspel koordinirati interese med zainteresiranimi strankami.

Tudi on se je dotaknil tožb, do katerih je v minulih letih prišlo tako s strani Mercatorja kot tudi drugih sosedov. "To je nemogoče, to si država ne sme privoščiti, pomeni da imamo nek čuden sistem. Sodišča so zelo korektno opravila svojo nalogo, ampak delujejo v takem sistemu, kar pomeni, da je treba sistem adaptirati," je poudaril Mervič.

Janković je priznal, da so takrat, ko je bil še predsednik uprave Mercatorja, skušali uspešno ustavljati začetek gradnje centra. "Vedeli smo, da bodo prej ali slej dobili gradbeno dovoljenje, ampak želeli smo, da to tega pride čim kasneje," je dejal in dodal, da zdaj kot ljubljanski župan zasleduje gospodarske interese vseh, brez razlike. V Ljubljani bo letos sicer steklo za več kot 700 milijonov evrov zasebnih investicij.

"Dolgo ste čakali, zdaj morate hitro graditi," je še dejal Janković in ocenil, da se Spar v Sloveniji razvija izredno hitro.

Generalni direktor SES Marcus Wild je medtem poudaril, da je Slovenija za njih izredno perspektiven trg, zelo dobro poznajo nakupovalne navade slovenskih potrošnikov. Šiška je po njegovem ena najboljših lokacij ne le v Ljubljani, ampak v celotni Sloveniji - je eno najgosteje poseljenih območij v Ljubljani in je blizu centra, poleg tega pa bo center ob povezavi z avtocesto in Celovško cesto.

Kot je dejal Pugelj, se bo gradnja centra v neposredni bližini ljubljanske obvoznice začela 15. junija. Najprej bodo začeli s prometno in komunalno infrastrukturo v okolici centra, v zadnji četrtini leta pa bodo začeli s samo gradnjo objekta. Za začetno fazo so že objavili razpis, k sodelovanju pa povabili tudi slovenska gradbena podjetja, enako bodo storili tudi za naslednje faze gradnje.

Gradnja se bo predvidoma končala jeseni 2019. Objekt bo gradilo med 1000 in 1500 ljudi, odprtje pa bo prineslo približno 700 novih delovnih mest. Izdelava projektne dokumentacije in oddajanje prostorov je v polnem teku, interes najemnikov je velik. O tem, katere blagovne znamke bodo v centru na voljo, Pugelj še ne more govoriti, dokler pogodbe niso podpisane.

Center se bo razprostiral na približno 32.000 kvadratnih metrih površin, imel bo t. i. aktivno streho - na njej bodo površine za športne dejavnosti, pa tudi restavracije, hkrati bo na njej veliko zelenja. Aktivne površine na strehi bodo zaobjele okoli 6000 kvadratnih metrov površin. Center bo imel 1600 parkirnih prostorov.