zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

FOTO: Kučan, Türk in Forum 21 "rešujejo" probleme sveta

Deli na:
FOTO: Kučan, Türk in Forum 21 "rešujejo" probleme sveta

Foto: Bobo

V času številnih kriz po svetu je Društvo Forum 21 pripravilo tematski pogovor z naslovom Svet in njegove krize. Gost Kučana in druščine je bil Danilo Türk.

Gost v pogovoru, ki ga je vodil Ervin Milharčič Hladnik, je bil nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk. Govorila sta o svetovnih krizah, vlogi Združenih narodih, Türkovih izkušnjah v ZN in odgovornosti.

V uvodnem nagovoru je še en nekdanji slovenski predsednik, Milan Kučan, izpostavil, da Danilo Türk odlično pozna geneze kriz in lahko o njih govori iz svojih izkušenj, ki jih je pridobil v dolgoletnem delovanju v Združenih narodih.

Milharčič Hladnik je pogovor začel z vrnitvijo v leto 2003, ko je s Türkom opravljal intervju, ta pa mu je dejal, da "Združeni narodi na svoj dnevni red dobivajo probleme, ki niso rešljivi, saj rešljive same rešijo velesile". Slovenski diplomat mu je danes odgovoril, da je veliko mednarodnih problemov na dnevnem redu ZN zaradi nerešljivosti in da v to še vedno verjame.


Med drugim je izpostavil, da imajo mnogi današnji problemi izvor v preteklosti, do mnogih kriz po svetu je prišlo zaradi strateških napak, kot primer je navedel Irak. Milharčič Hladnik je izpostavil prvi nagovor veleposlanice ZDA v ZN Nikki Haley, ki je obljubila, da si ZDA beležijo imena prijateljev in neprijateljev. To se Türku ne zdi posebej sporno, meni, da se v vsaki politiki išče prijatelje in sovražnike.

"Združeni narodi so obraz sveta, zrcalo. V ZN se vidi razvoj sveta (...) a malo rešijo," je dejal predsednik Slovenije med letoma 2007 in 2012 in v nadaljevanju spregovoril o številnih krizah, afganistanski, iraški, iranski, libijski, tudi vzhodnotimorski in nam bližnjim, predvsem srebreniški. Pri vseh je našel skupno točko: "Uspešnost intervencije je odvisna od okoliščin, stališča se lahko spremenijo ob podpori oziroma nepodpori velesil, ki lahko v primerih krize igrajo ključno vlogo." Dodal je, da je lahko intervencija enaka neintervenciji, če se pravilno ne postopa.

Poudaril je, da v primeru nezaupanja med velikimi silami ob nesporazumih trpi ugled ZN in se govori o njihovi neučinkovitosti.

Na primeru Iraka in Sirije je povedal, da sta krizi v teh državah "evidentno zelo narobe z zdravorazumskega vidika" in bi "seveda nekdo moral biti odgovoren" ter da je tam prišlo do križanja politik mnogih držav. Toda vprašal se je, kako ugotoviti odgovornost in kaj se lahko naredi.