Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

FOTO: Cerarjevi imeli piknik, Miro spet branil drugi tir

Deli na:
FOTO: Cerarjevi imeli piknik, Miro spet branil drugi tir

Foto: Bobo

Stranka SMC je imela na Zbiljskem jezeru pri Medvodah srečanje ob tretji obletnici

Vlada deluje v polni moči, ima veliko odgovornih nalog in tudi kadar pride do kriznih situacij, na katere nima vpliva, se skuša odzvati po najboljših močeh, je dejal predsednik SMC in premier Miro Cerar. V izjavi za medije se je dotaknil tudi NLB in potrdil, da "je čas za prodajo pravi", a hkrati opomnil, da bi morala ta povrniti vložek v banko.

Cerar je ob robu srečanja ob tretji obletnici SMC za medije komentiral tudi aktualne politične teme. Glede prodaje NLB je spomnil, da postopek prodaje vodi SDH. Sam v prihodnjih dneh pričakuje ustrezne informacije v zvezi s postopki.

Za to prodajo se je sicer zavezala vlada Alenke Bratušek, je opomnil premier. S tem dejstvom je torej aktualna vlada soočena in mora delovati v tem okviru. "Slovenija zaveze spoštuje, vendar hkrati pričakujem, da ne bi prišlo do takšne prodaje, da bi bili naši davkoplačevalci spet na nek način oškodovani," je poudaril. Spomnil je, da je bilo sanaciji NLB banke namenjenih veliko sredstev. Zato si po njegovih besedah ne moremo privoščiti, da prodaja "tega vložka ne bi prinesla nazaj".

Na vprašanje, ali je zdaj pravi čas za prodajo, je Cerar odvrnil, da je "čas za prodajo pravi". "To je tisto obdobje, ko smo pravzaprav dolžni po zavezah, ki smo jih dali oz. ki jih je sprejela že prejšnja vlada, narediti nadaljnje korake," je pojasnil. Kakšno bo vrednotenje teh korakov, bodo pa prinesli prihodnji dnevi, je dodal.

Cerar je komentiral tudi nezadovoljstvo z delom nekaterih ministrov v delu javnosti, med njimi kmetijskega ministra Dejana Židana, ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča in okoljske ministrice Irene Majcen. Kot je dejal, zaradi udeležbe na mini vrhu zveze Nato v Bruslju v minulih dveh dnevih ni imel priložnosti z ministri preveriti zadnjih informacij. Bo pa v prihodnjih dneh, kot je zatrdil, v stiku z vsemi temi ministri, da bi analizirali razmere.


Glede dogodka v Kemisu je ponovil, da je bila vlada preko pristojnih ministrstev in institucij ves čas aktivna. Tudi sam pa se zaveda, da je bila komunikacija preslaba. "Ni bilo dovolj sporočanja državljankam in državljanom, občanom Vrhnike in drugim," je priznal. Je pa dodal, da je tudi sam obiskal Vrhniko, se seznanil s stanjem in zahteval, da se na vladi o tem poroča.

To poročilo je pokazalo, da so organi in institucije svojo nalogo opravili, vendar pa bi bila lahko koordinacija še boljša. Zato je tudi zahteval, da se gre v stik z ljudmi in se jim še bolj natančno pove, kako zavarovati svoje zdravje.

Premier pričakuje, da bodo vse tri koalicijske stranke spoštovale svoje zaveze glede drugega tira. Dogovorili so se, da ta projekt peljejo skupaj, ga dvakrat z absolutno večino potrdili v DZ, tudi vlada za projektom stoji. "Gre za izredno pomemben projekt za vso Slovenijo. Z njim se bo Slovenija še močneje umestila na transportni zemljevid Evrope," je povedal. Po njegovi oceni je zadnji čas, da to storijo, v nasprotnem primeru "bomo ostali slepo črevo v Srednji Evropi in izgubili vse možne potenciale in prednosti, ki nam jih daje geografska pozicija".

Ob tem je poudaril, da "drugi tir ni predvolilna tema", ampak projekt za Slovenijo. Zato se Cerar, kot je zatrdil, ne bo pustil povleči v nekakšen "predvolilni boj, ki ga želijo ustvariti nekateri iz opozicije in morda še kdo". Na vprašanje, ali je med slednjimi tudi DeSUS, ki je po Cerarjevem sredinem nastopu namignil, da skuša premier odgovornost za projekt preložiti na poslance, je Cerar odvrnil, da je bila ta izjava "res zelo nenavadna".

"Trditev, da prelagam na poslance odgovornost za zakon, ki so ga sprejeli, je absurdna," je poudaril. Spomnil je, da je ob tem, ko je odgovornost pripisal DZ, dodal, da tudi vlada stoji na tem stališču. "Torej si delimo odgovornost. Odgovornosti se nikoli ne izmikam," je še zatrdil.

SMC sicer ob Zbiljskem jezeru danes praznuje svojo tretjo obletnico. Cerar je ob tem izrazil zadovoljstvo nad udeležbo članov in simpatizerjev na tokratnem pikniku. Veseli ga aktivnost stranke in tudi njena pozitivna naravnanost. Ključne poudarke za delo do konca leta bo sicer SMC določila na programskem svetu, ki bo junija.