zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Fištravec želi 6500 evrov od novinarja, ki je pisal, da se je župan zdravil zaradi zasvojenosti z mamili

Deli na:
Fištravec želi 6500 evrov od novinarja, ki je pisal, da se je župan zdravil zaradi zasvojenosti z mamili

Foto: Bobo

Na mariborskem okrožnem sodišču se je včeraj začela glavna obravnava v zasebni tožbi, ki jo je zaradi obrekovanja proti novinarju Sveta 24 Gabrijelu Toplaku sprožil mariborski župan Andrej Fištravec. Zaradi lanskega zapisa, da naj bi bil župan v tujini na zdravljenju zaradi zasvojenosti s prepovedanimi drogami, od njega terja 6500 evrov odškodnine.

Premoženjsko pravni zahtevek je sicer le del tožbe, saj se ta nanaša na kaznivo dejanje obrekovanja, za kar je v skladu s kazenskim zakonikom zagrožena denarna kazen ali zapor do enega leta. Kot je v včeraj obrazloženi obtožnici navedel Fištravčev odvetnik Emil Svetec, je Toplak z neresničnimi informacijami škodoval dobremu imenu in časti župana.

Toplak krivde ni priznal že na predobravnavnem naroku, pri tem pa je vztrajal tudi včeraj, ko je sicer še enkrat izpovedal svoje mnenje, na vprašanja pa ni želel odgovarjati. Kot je včeraj znova zatrdil, je le navajal tisto, kar se je v javnosti govorilo in pisalo že pred objavo njegovega članka.

Poleg tega je imel Fištravec po njegovih besedah na pobudo njegovega protikandidata Franca Kanglerja med volilno kampanjo možnost testiranja, a tega ne takrat, niti kadarkoli pozneje, čeprav je dejal, da je to pripravljen storiti po volitvah, ni uresničil.

Včeraj je pred sodišče stopil tudi mariborski župan, ki je sicer že na predobravnavnem naroku izrazil pripravljenost za testiranje. Je pa tokrat izpovedal, da je sicer vajen tega, da mediji marsikaj zapišejo o njem, a nekje je po njegovem treba potegniti črto.

"Zlorabiti mojo prvo odsotnost na sejah mestnega sveta zaradi težkih družinskih razmer ni prav. To sem razumel kot grob napad in tega ne moren tolerirati, saj me takšni zapisi naredijo nevrednega javnega življenja," je med drugim poudarjal Fištravec.

Sodnica Barbara Nerat je za včeraj povabila štiri priče, a se je županova sodelavka Simona Partlič zaradi zasedenosti opravičila. Prišla pa je njegova asistentka Tina Vavpotič, ki je potrdila, da je bil župan po medijski obtožbi kar nekaj časa prizadet, zaradi tega pa pri svojem delu nezbran in nejevoljen ter precej manj učinkovit.

Na predlog obrambe sta pričala tudi Denis Kokol in Aljoša Dragaš, ki ju je Toplak omenjal kot nekakšna vira za njegove informacije. A ne eden ne drugi na obravnavi nista postregla s konkretnimi dokazi za to, da bi se Fištravec dejansko zdravil odvisnosti. Tudi sama sta izpovedala, da se je o tem na ulici in po družabnih omrežjih veliko govorilo.

Sicer pa je sodnica Neratova pred začetkom glavne obravnave obe strani pozvala, da se izrečeta glede njene primernosti vodenja senata zaradi dejstva, da je sama partnerica mestnega svetnika in za zdaj še direktorja UKC Maribor Gregorja Pivca, ki je povezan z delovanjem mestne občine. Nobena stran na to ni imela pripomb.