Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Favorita SDS za ustavna sodnika sta Klemen Jaklič in Anže Erbežnik

Deli na:
Favorita SDS za ustavna sodnika sta Klemen Jaklič in Anže Erbežnik

Foto: Primož Lavre

Predsedniku Pahorju smo iz nabora kandidatov za ustavne sodnike izpostavili Klemena Jakliča in Anžeta Erbežnika, pravi vodja poslancev SDS Jože Tanko.

Prvi vodje poslanskih skupin so že opravili posvetovanja pri predsedniku republike Borutu Pahorju glede štirih ustavnosodniških mest. V koaliciji so glede nabora kandidatov še zadržani, medtem ko so se do imen zaenkrat opredelili le v opozicijski SDS. Njihova favorita, od katerih ne odstopajo, sta Klemen Jaklič in Anže Erbežnik.

"V poslanski skupini SDS smo predsedniku republike iz nabora kandidatov za ustavne sodnike v izvolitev predlagali dva kandidata, doktorja Klemena Jakliča in doktorja Anžeta Erbežnika," je v izjavi medijem pojasnil vodja poslancev SDS Jože Tanko, ki je na posvet k Pahorju prišel prvi.

V SDS so napovedali, da bodo v poslanski skupini opravili pogovore s kandidati, ki bodo prišli v ožji krog izbora. Za omenjena favorita pa so prepričani, da bi morala biti po številnih kriterijih sprejemljiva tudi za druge akterje v postopku odločanja, zato bodo, kot je napovedal Tanko, z njima vztrajali.

Ker gre pri izbiri za ustavnega sodnika za pomembne odločitve, v SDS računajo, "da bo tudi trenutna politična situacija tista, ki bo o tem odločala". Od koalicije namreč pričakujejo zavedanje, da se kandidate voli za daljše časovno obdobje, kot bo trajal njihov mandat in kot bo trajala tudi naslednja koalicija.

Podprli ne bodo nikogar, ki je bil udeležen v postopku kršenja človekovih pravic, je glede omejitvenih kriterijev izpostavil Tanko. Takšni posamezniki po prepričanju SDS niso primerni za opravljanje te funkcije, naloga predsednika republike pa je, da bo to tudi preveril.


V največji poslanski skupini SMC so do imen še zadržani. Vodja SMC Simona Kustec Lipicer je po posvetu s Pahorjem dejala, da so v poslanski skupini sicer že opravili prvi krog pogovorov in se seznanili s kandidati. Ugotovili so, da vsi prijavljeni ustrezajo kriterijem za ustavne sodnike, o konkretnih imenih za njihovo podporo pa da se še usklajujejo - tako na ravni koalicije kot širše.

"Ne želimo tega procesa obremenjevati s konkretnimi imeni, ampak želimo skozi proces usklajevanja priti do kandidatov, ki bodo imeli najširšo možno politično podporo," je poudarila Kustec Lipicerjeva.

Nobenemu od kandidatov v SMC ne odrekajo podpore, je pojasnila in napovedala, da bodo ob izbiri upoštevali poleg starostnih in spolnih kriterijev še njihove izkušnje, svetovni nazor in področja njihove specializacije. Kot je dejala, se bodo o njih resno pogovorili tudi glede na stališče in ocene, ki jih bodo dobili od drugih poslanskih skupin.

Neopredeljeni so tudi poslanci DeSUS. "V tem trenutku nimamo niti imena, ki ga 'forsiramo', niti imena, ki bi ga izključevali," je zatrdil vodja DeSUS Franc Jurša. Predsedniku republike je sicer obljubil, da se bodo v torek o tem pogovarjali na seji poslanske skupine in se morda tudi takrat izrekli o podpori. Pahor pričakuje, da se do konca naslednjega tedna opredelijo do vsaj nekaj predlogov, je še dodal Jurša.

Imamo 22 kakovostnih in dobrih ljudi, ki lahko zasedejo to pomembno funkcijo, pa je po posvetu s Pahorjem ugotavljal vodja SD Matjaž Han. Konkretnih imen tudi on ni izpostavljal. "To je stvar širšega konsenza in dogovora," je pojasnil. V SD so sicer po Hanovih trditvah ponosni na nekdanjega člana SD Rada Bohinca, za katerega menijo, da bi lahko brez težav opravljal funkcijo ustavnega sodnika.

Predsednik Pahor se bo v nadaljevanju posvetoval še s predstavniki poslanskih skupin ZL, NSi, nepovezanih poslancev ter italijanske in madžarske narodne skupnosti.