profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Fakina je za šefa ZZZS podprlo komaj šest poslancev

Deli na:
Fakina je za šefa ZZZS podprlo komaj šest poslancev

Foto: Bobo

Državni zbor znova ni dal soglasja k imenovanju Sama Fakina za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za novo štiriletno mandatno obdobje. Fakinu, ki po lanskoletni zavrnitvi v državnem zboru zavod vodi kot vršilec dolžnosti, je tokrat podporo izreklo šest poslancev, 52 jih je bilo proti.

Fakin je pred tem zavarovalnico vodil že dva mandata. Konec marca pa je na skupščini ZZZS dobil široko podporo za še enega. Skupščina ga je sicer podprla že pred letom dni, tako kot včeraj pa so ga tudi takrat zavrnili poslanci, ki po zakonu dajejo soglasje k imenovanju generalnega direktorja ZZZS.

Kot je pred glasovanjem pojasnil Branko Zorman iz SMC, Fakinu ne bodo dali soglasja, ker menijo, da si slovenski bolniki zaslužijo boljšega skrbnika zdravstvene blagajne.

Kot je dejal, v devetih letih, kolikor ZZZS vodi Fakin, ni prišlo do določenih sprememb, ki bi bile nujne. Med drugim je navedel, da ni prišlo do prenove obračunskih sistemov in racionalizacije zavoda, omenil je tudi nezadosten nadzor ZZZS na področju nenujnih medicinskih prevozov.

Jože Tanko, ki je predstavil prav tako odklonilno stališče SDS, pa je bil kritičen predvsem do vodenja zdravstvenega resorja. Glede Fakina pa je le opozoril, da ob primeru nakupa žilnih opornic ne on, ne organi zavoda niso sprožili nikakršne zahteve ali postopkov ugotavljanja odgovornosti.

Ostale poslanske skupine svojega stališča pred glasovanjem niso obrazložile.