Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Evropske volitve

Deli na:

Volivke in volivci bodo danes na drugih evropskih parlamentarnih volitvah v Sloveniji med 81 kandidatkami in kandidati izbirali sedem novih evropskih poslancev. Po vsej državi se je natanko ob 7. uri odprlo več kot 3400 volišč, na katerih bo 1,7 milijona volilnih upravičencev lahko glasovalo do 19. ure. Dotlej še vedno velja volilni molk.

Volivke in volivci bodo danes na drugih evropskih parlamentarnih volitvah v Sloveniji med 81 kandidatkami in kandidati izbirali sedem novih evropskih poslancev. Po vsej državi se je natanko ob 7. uri odprlo več kot 3400 volišč, na katerih bo 1,7 milijona volilnih upravičencev lahko glasovalo do 19. ure. Dotlej še vedno velja volilni molk.

Med 7. in 19. uro bo odprtih več kot 3400 rednih volišč, 62 volišč, na katerih bodo glasovali volivci zunaj kraja stalnega prebivališča, in 56 volišč za invalide. Glasovanje bo potekalo tudi na 34 diplomatsko-konzularnih predstavništvih, kjer bodo volišča odprta med 9. in 17. uro po lokalnem času.

Volivke in volivci bodo na tokratnih evropskih volitvah izbirali med 81 kandidati na 12 kandidatnih listah, med katerimi je enajst političnih strank ter ena skupina volivcev. 42 kandidatov je moških (52 odstotkov), 39 pa žensk (48 odstotkov).

Volivke in volivci - v splošni volilni imenik je za letošnje volitve vpisanih 1.651.781 volilnih upravičencev - so v minulem tednu na dom prejeli obvestila o volišču in dnevu glasovanja. Ob prihodu na volišče se morajo volivci najprej izkazati z osebnim dokumentom in se podpisati v volilni imenik. Tisti, ki bo pomotoma izpuščen iz volilnega imenika, pa ima možnost, da glasuje s potrdilom. Tega mu bodo izdali na upravni enoti.

Volivec bo nato prejel glasovnico, na kateri je tudi posebno navodilo, kako se glasuje. Volivec sicer glasuje tako, da na glasovnici obkroži zaporedno številko liste, pri čemer lahko glasuje samo za eno kandidatno listo. Na listi, za katero je glasoval, pa lahko - tako da obkroži zaporedno številko pred imenom kandidata - označi enega kandidata, ki mu daje prednostni glas pred ostalimi na listi.

Do konca glasovanja še vedno velja volilni molk. Morebitne kršitve lahko državljani do 7. ure zjutraj prijavijo operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00. Med 7. in 19. uro pa bo prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejemala dežurna služba direktorata za upravne notranje zadeve pri notranjem ministrstvu.

Prvi delni neuradni izidi evropskih volitev bodo sicer znani po 22. uri. Volilni organi namreč lahko začnejo sporočati ugotovljeni izid glasovanja šele po zaprtju vseh volišč v vseh državah članicah EU. Tudi na tokratnih volitvah pa bodo volilne komisije ugotavljale volilno udeležbo do 11., do 16. in do 19. ure.

Prvi delni uradni izidi bodo znani v ponedeljek, ko bodo okrajne volilne komisije izidom preštele še glasovnice, ki so prispele po pošti iz Slovenije, na končne uradne rezultate pa bo treba počakati do 19. junija.

V Evropskem parlamentu v Bruslju bo danes pestra volilna noč. Na velikem ekranu v plenarni dvorani bodo po 22. uri objavljeni izidi evropskih volitev v vseh 27 članicah EU. Sledile bodo prve projekcije o tem, kako bo oblikovan novi Evropski parlament, in komentarji najbolj znanih evroparlamentarcev. Vse to pa bo mogoče spremljati v živo po celi EU.

V noči evropskih volitev tiskovna služba Evropskega parlamenta medijem in javnosti obljublja vsestransko in sprotno spremljanje objave in komentiranja izidov. Po zaprtju vseh volišč v sedemindvajseterici bodo kmalu po 22. uri objavljeni prvi izidi, sledile pa bodo prve projekcije, kako bodo v prihodnjih petih letih razporejeni sedeži v Evropskem parlamentu, in komentarji.

Kmalu po objavi izidov lahko iz Bruslja in prestolnic pričakujemo prve izjave dosedanjega predsednika Evropskega parlamenta Hansa-Gerta Pötteringa in vodij političnih skupin. Vse to pa bo lahko vsakdo spremljal v živo po evropski avdiovizualni mreži EbS ali parlamentarni televiziji EuroparlTV. Izidi bodo na voljo tudi na spletni strani www.elections2009-results.eu.

Poleg tega je predvidenih še kup spremljevalnih dogodkov: od 19. do 21.30 ure se bodo zvrstile razprave z uglednimi gosti o finančni in gospodarski krizi, socialnih vidikih krize ter demokraciji in državljanstvu v EU, pred 22. uro bodo na voljo podatki o volilni udeležbi, sicer pa bodo na razpolago tudi podrobnejše informacije in analize izidov v nekaterih državah članicah.