Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

EU in dolg LB za morje

Deli na:

Možno je, da se bo poskusilo arbitražni sporazum postaviti v kontekst širšega političnega dogovora o reševanju odprtih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško, danes ugiba Jutarnji list in dodaja, da gre le za "nekatera izmed tolmačenj". Časnik piše, da je arbitražni sporazum že dogovorjen in hrvaška premierka Jadranka Kosor zgolj kupuje čas.

Možno je, da se bo poskusilo arbitražni sporazum postaviti v kontekst širšega političnega dogovora o reševanju odprtih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško, danes ugiba Jutarnji list in dodaja, da gre le za "nekatera izmed tolmačenj". Časnik piše, da je arbitražni sporazum že dogovorjen in hrvaška premierka Jadranka Kosor zgolj kupuje čas.

"Možno je, da bo Slovenija Hrvaški popustila glede povračila dolga Ljubljanske banke, če bo v Piranskem zalivu uveljavila svoj strateški cilj - dostop do odprtega morja," piše časnik. Dodaja, da je tudi slovenski premier Borut Pahor po ponedeljkovem srečanju s hrvaško kolegico Kosorjevo v Zagrebu izjavil, da politična rešitev ne pomeni le meje, temveč tudi nekdanjo Ljubljansko banko in Nuklearno elektrarno Krško (Nek).

Jutarnji list se sklicuje na neimenovane hrvaške politike, ki so potrdili, da ne potekajo nikakršni pogovori o arbitražnem sporazumu med Zagrebom in Ljubljano, ker je bil sporazum dokončno dogovorjen že poleti v navzočnosti predstavnikov EU in ZDA. Trditve hrvaške vlade, da se o sporazumu še pogovarjajo, sogovorniki Jutarnjega lista pojasnjujejo kot kupovanja časa s strani Kosorjeve.

Arbitražni sporazum je zgolj modificirana različica sporazuma Drnovšek-Račan, ker Sloveniji zagotavlja izhod v mednarodne vode, nadaljuje časnik. "Sporazum Kosor-Pahor konkretno ne predvideva "dimnika", Sloveniji pa zagotavlja, da bo dobila izhod na odprto morje," navaja še Jutarnji list. Sklene, da Kosorjeva še ni pripravljena predstaviti vsebine sporazuma ne vladnim koalicijskim partnerjem ne opoziciji.

V ločenem komentarju sicer Jutarnji list ocenjuje, da meja obstaja le v glavah ljudi, medtem ko sta veliko pomembnejši vprašanji dolg nekdanje Ljubljanske banke do hrvaških varčevalcev in Nek. Kot dodaja, z dogovorom o meji ne Slovenija ne Hrvaška ne bosta ničesar izgubili, temveč bosta pridobili, ker bosta končno lahko uredili vsa odprta vprašanja.

Hrvaški tednik Globus pa danes piše, da hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković ni sodeloval v delegaciji premierke Kosorjeve, ki se je v začetku tedna pogovarjala s slovenskimi kolegi o urejanju odprtih vprašanj. Dodaja, da Jandrokovića ni videti ali slišati že več tednov, potem ko se je kompromitiral z diplomatsko noto, ki jo je poslal Švici, ker je prepovedala vstop v državo hrvaškemu nacionalističnemu pevcu Marku Perkoviću - Thompsonu.

Gordan Jandroković je poniknil s politične scene, namesto njemu pa Kosorjeva najpomembnejše zunanjepolitične naloge zaupa državnemu sekretarju na zunanjem ministrstvu Davoru Božinoviću, ki je bivši šef kabineta predsednika države Stipeta Mesića, še piše Globus.