Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec zapušča vlado

Deli na:

Predsednik vlade Borut Pahor bo državnemu zboru v 15 dneh predlagal, naj razreši ministra za okolje in prostor Karla Erjavca. To je Pahor povedal po tem, ko se je z ministrom Erjavcem pogovoril o danes objavljenem pozivu računskega sodišča k njegovi razrešitvi.

Predsednik vlade Borut Pahor bo državnemu zboru v 15 dneh predlagal, naj razreši ministra za okolje in prostor Karla Erjavca. To je Pahor povedal po tem, ko se je z ministrom Erjavcem pogovoril o danes objavljenem pozivu računskega sodišča k njegovi razrešitvi.

Računsko sodišče je v porevizijskem poročilu o smotrnosti ravnanja z ločeno zbranimi komunalnimi odpadki v Sloveniji od leta 2005 do konca leta 2007 ugotovilo, da je okoljsko ministrstvo hudo kršilo obveznost dobrega poslovanja. Zato je na premiera Pahorja naslovilo poziv za razrešitev okoljskega ministra Karla Erjavca.

Po Pahorjevih besedah se je z odločitvijo, da DZ predlaga razrešitev, strinjal tudi minister Erjavec, saj gre za pravo odločitev, iz pravih razlogov. "Minister je odločitev, ki sva jo sprejela skupaj, pozdravil, saj meni, da je prav, da se o tem vprašanju opravi temeljita strokovna in politična diskusija," je v izjavi za javnost poudaril premier.

Pahor ocenjuje, da bo s to določitvijo postavil nov standard v slovenski politiki in to z vidika pravne države pomeni pomemben uvod v novo leto. "Druge možnosti sploh nimam. Zakon o računskem sodišču mi nalaga, da na podlagi poziva računskega sodišča razrešim ministra," je pojasnil.

Po posvetu z zakonodajno-pravno službo pa bo Pahor v prihodnjih dneh premislil tudi o odločitvi, da se člen zakona o računskem sodišču, ki predsedniku vlade nalaga razrešitev ministra, ko ga k temu pozove računsko sodišče, presodi pred ustavnim sodiščem ali pa da se zakon morebiti spremeni.

Zakon o računskem sodišču mora biti po Pahorjevem prepričanju v členu, ki predsedniku vlade nalaga razrešitev ministra, če ga k temu pozove računsko sodišče, bolj jasen. "To ni zakon o Karlu Erjavcu, to ni zakon ad persona, to je zakon ad rem," je poudaril premier in dodal, da se v zvezi z zakonom postavlja nekaj načelnih vprašanj, pod katerimi pogoji je predsednik vlade, ki vodi samostojno vejo oblasti, dolžan brez možnosti drugačnega mnenja spoštovati odločitev računskega sodišča.

Minister Erjavec je nad odločitvijo računskega sodišča sicer presenečen, saj je okoljsko ministrstvo odzivno poročilo oddalo 11. novembra lani, v tem času pa ni bilo mogoče pripraviti vsega potrebnega za pripravo popravljalnih ukrepov. "Zlasti zato, ker se revizija poslovanja ministrstva nanaša na obdobje 2005-2007, ko je funkcijo ministra za okolje in prostor opravljal Janez Podobnik," je dejal Erjavec in dodal, da je bilo nemogoče pričakovati, da lahko "takšen zalogaj" uredi v tako kratkem času.

O Erjavčevi usodi bo tako odločil DZ, ki lahko ministra razreši na javnem glasovanju z večino opredeljenih glasov, takoj nato pa lahko predsednik vlade poslancem predlaga novega kandidata za ministra.

Kot je dejal Erjavec, bo imel v DZ kot minister možnost, da se ubrani pred očitki računskega sodišča, da ni deloval v duhu dobrega gospodarja. "V okviru svojih pristojnosti bom skušal prepričati DZ, da ne gre za tako hudo napako, da bi bil potreben tak ukrep, ki ga predlaga računsko sodišče," je dejal. "Predlog za mojo razrešitev bo v DZ, kjer bo potekala razprava o tem, poslanci pa bodo ocenili, kakšna je moja politična odgovornost glede očitkov računskega sodišča."

Pahor in Erjavec upata, da bo premierova odločitev prispevala h krepitvi zaupanja javnosti v institucijo sistema, zakonitost in pravno državo. "Minister bo do odločitve DZ s polno odgovornostjo in predanostjo opravljal svoje naloge. Že jutri bo sedel na skupini kriznih ministrov, kjer bomo pripravljali dokončen predlog izhodne strategije," je poudaril predsednik vlade.

Na težave z obstoječim sistemom zaračunavanja okoljskih dajatev je računsko sodišče ministrstvo opozorilo že v reviziji pravilnosti in smotrnosti zaračunavanja in porabe takse za obremenjevanje okolja zaradi odlaganja odpadkov v letih 2002 do 2005. Tudi takrat je v porevizijskem poročilu ugotovilo, da je ministrstvo hudo kršilo obveznost dobrega poslovanja in na takratnega premiera Janeza Janšo naslovilo poziv za začetek postopka za razrešitev takratnega okoljskega ministra Janeza Podobnika.

Tokrat gre tako - po pozivu k razrešitvi ministra Podobnika februarja 2008 - za drugi poziv k razrešitvi okoljskega ministra.