cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec razkril pogoj za podporo Kopač Mrakovi: Jasno, spet gre za penzije

Deli na:
Erjavec razkril pogoj za podporo Kopač Mrakovi: Jasno, spet gre za penzije

Foto: Bobo

Koalicijski partnerji na srečanju razpravljajo o ravnanju ministrice Anje Kopač Mrak, ki se bo na interpelaciji zagovarjala zaradi odmevnega primera odvzema dečkov iz Velenja starima staršema. Podpore vseh koalicijskih partnerjev še nima zagotovljene, prvak DeSUS Karl Erjavec jo pogojuje s tem, da se do poletja najdejo sredstva za poračun pokojnin.

Erjavec je ne glede na trditve finančnega ministra Dušana Mramorja prepričan, da bi se sredstva za izredno uskladitev pokojnin v proračunu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti našla. To je po njegovih besedah tudi zahteva DeSUS pred glasovanjem o interpelaciji.

"Smešno je, da 20 milijonov za usklajevanje pokojnin predstavlja tak problem za proračun. Ko pa je treba zmetati milijone v banke, ni težav," je dejal v izjavi novinarjem ob prihodu na koalicijsko srečanje. Zlasti pa se čudi, ker "SD neprestano pravi, kako skrbi za starejše in upokojence, menda pa da bodo še bolj skrbni do njih," je bil do koalicijske partnerice, iz katere prihaja Kopač Mrakova, piker Erjavec.

Danes od ministrice pričakuje konkretne zaveze in časovnico izpolnitve zahtev. "Usklajevanje pokojnin je treba izvesti do letnih dopustov. Če tega ne bo, ne vem, če bo DeSUS podprl ministrico," je poudaril.

Prav tako je Erjavec izpostavil pomen projekta Starejši za starejše, ki ga vodi Zveza društev upokojencev Slovenije. Ker dolgotrajna nega na domu ni urejena, je ta projekt komplementaren in omogoča uspešno opravljanje te dejavnosti preko civilne družbe za razmeroma nizka sredstva.

V DeSUS si prizadevajo tudi za spremembe in reorganizacijo v delovanju centrov za socialno delo. Dogajajo se ravnanja, ki niso v skladu z zakonom, zelo težko pa je ugotoviti odgovornost zanje, je dejal Erjavec.

Erjavec je še razkril, da se bodo danes pogovarjali tudi o demografskem skladu in izrazil upanje, da bo ta čim prej ustanovljen. Ob tem pa pričakuje, da bo ta sklad neodvisen od SDH in da bo v njem tudi delež Zavarovalnice Triglav in delež vseh kupnin državnega premoženja.

Na vprašanje o boju med strankama DeSUS in SD za upokojensko bazo pa je Erjavec odgovoril, da ima DeSUS "dokaj stabilno bazo". "Res pa je, da jim verjetno ni všeč, da smo najmočnejša stranka na levici v tem trenutku," je dejal Erjavec.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je povedala, da se bodo danes predvsem poslušali ministrico, v torek pa bodo na seji poslanske skupine opravili še interni pogovor z njo in na tej podlagi dokončno presodili glede politične podpori njenemu nadaljnjemu delu. Iz SMC je sicer neuradno slišati, da ministrica danes ne bo dobila "rdečega kartona, bo pa rumenega".

Kustec Lipicerjeva se strinja, da so za delovanje sistema in podsistemov pomembna sredstva. Takoj, ko nekomu nekaj damo, je treba to nekomu vzeti, je dejala in dodala, da bo pri tem treba iskati kompromis. Verjame, da ga bodo tudi našli.

Tudi oni si želijo konkretno časovnico in zaveze za uresničitev ciljev. Če je to možno narediti, pa je odvisno od vsebine, pričakovanj in interesov sogovornikov, je pojasnila in še dodala, da vse to delajo v dobrobit državljanov.

Kopač Mrakova in vodstvo SD pred koalicijskim sestankom niso dajali izjav.