zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec računa, da bo Melania obiskala Slovenijo

Deli na:
Erjavec računa, da bo Melania obiskala Slovenijo

Foto: Bobo

Zunanji minister Karl Erjavec meni, da bo nova ameriška prva dama Melania Trump zelo ugodna okoliščina za odnose med Slovenijo in ZDA.

Pričakuje določeno naklonjenost in lažjo dostopnost, narobe pa bi bilo po njegovih besedah pričakovati odpustke. Minister je tudi prepričan, da bo vsaj Melania v času mandata obiskala Slovenijo.

"Kar se tiče Slovenije, moram reči, da je to ena zelo ugodna okoliščina. Bi bilo pa narobe, da bi zaradi tega pričakovali odpustke, zlasti ko gre za izpolnjevanje obveznosti do zveze Nato," je dejal Erjavec.

"Prepričan pa sem, da bo neka večja naklonjenost, tudi lažja dostopnost. Vemo, da ni mogoče kar tako priti do predsednika ZDA oziroma prve dame," je še poudaril vodja slovenske diplomacije.

Minister je prepričan, da bosta novoizvoljeni ameriški predsednik in njegova soproga v času mandata obiskala Slovenijo. "Če ne Donald, pa vsaj za Melanio računam, da bo prišla pogledat svoj rojstni kraj," je dejal.

Na vprašanje, ali so bili v kontaktu z Melanio Trump že pred volitvami, je minister odgovoril, da so jo v času generalne skupščine ZN v New Yorku povabili na dogodek, ki pa se ga zaradi drugih obveznosti žal ni mogla udeležiti.

Minister je še poudaril, da je bil prvi, ki je bodoči prvi dami ZDA pisal, ji čestital in jo povabil v Slovenijo.


Erjavec sicer meni, da v Evropi ni razloga za kakšno posebno skrb po Trumpovi zmagi. "Prepričan sem, da bo čezatlantsko partnerstvo obstajalo še naprej," je poudaril.

Zaskrbljenost v Evropi je sicer po njegovih besedah predvsem posledica strahu pred spremembami, ki si jih želijo Američani, zaradi česar so tudi izvolili Trumpa.

Minister sicer priznava, da je problem, ko nekateri evropski politiki izkoriščajo Trumpovo zmago za lastne interese, na primer ko se oglasi vodja skrajno desne francoske Nacionalne fronte Marine Le Pen in reče, da je Trumpova zmaga dober znak za Evropo.

Nedeljska neformalna večerja zunanjih ministrov EU o prihodnosti čezatlantskih odnosov po Trumpovi zmagi je bila po Erjavčevih besedah preuranjena, saj o odnosih ni mogoče presojati na podlagi volilne kampanje.

"Eno je volilna kampanja, drugo je program, ki ga bo predstavil ameriški predsednik Donald Trump," je poudaril Erjavec. Veliko bo po njegovih besedah odvisno tudi od tega, kakšno ekipo bo sestavil Trump in koga bo imenoval na ključne položaje, kot je položaj zunanjega ministra.

Med potencialnimi problemi je slovenski minister izpostavil podnebni sporazum. Če bi se mu Trump odpovedal, kot je napovedal med volilno kampanjo, bi bilo to po Erjavčevem prepričanju zelo slabo.

Ključen na zunanjepolitičnem področju pa bo po ministrovem mnenju Trumpov pristop do Rusije, saj ni mogoče rešiti nobenega mednarodnega problema brez sodelovanja ZDA in Rusije, kar jasno kaže primer Sirije.