mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec ovaja Podobnika

Deli na:

Minister za okolje in prostor Karl Erjavec je na današnji seji DZ napovedal, da bo proti nekdanjemu ministru za okolje Janezu Podobniku vložil ovadbo. In sicer zaradi začasne uredbe o koncesijski dajatvi zaradi rabe Drave, ki bi morala biti objavljena leta 2007, 16 občin pa bi moralo dobiti 1,5 milijona evrov.

Minister za okolje in prostor Karl Erjavec je na današnji seji DZ napovedal, da bo proti nekdanjemu ministru za okolje Janezu Podobniku vložil ovadbo. In sicer zaradi začasne uredbe o koncesijski dajatvi zaradi rabe Drave, ki bi morala biti objavljena leta 2007, 16 občin pa bi moralo dobiti 1,5 milijona evrov.

Kot je navedel Vili Trofenik (Zares), ki je na ministra Erjavca oktobra 2009 naslovil vprašanje v zvezi s problematiko plačevanja koncesijske dajatve za energetsko koriščenje reke Drave, so težave z začasno koncesijsko dajatvijo.

Ker ta uredba ni bila objavljena pravočasno, 16 občin za leto 2007 ni dobilo 1,5 milijona evrov koncesijske dajatve. Trofenik meni, da je to nedopustno v pravni državi in zato pričakuje ustrezen odgovor. Vprašal se je, ali so občine dobile denar iz tega naslova, če so ga dobile, katere so ga dobile in katere ne ter kako namerava vlada sanirati ta problem.

Minister Erjavec je izpostavil, da ne more biti odgovoren za uredbo, ki bi morala biti objavljena leta 2007, saj takrat ni bil minister. Glede na to, da poslanci terjajo odgovornost, da občine niso dobile denarja, pa je Erjavec napovedal, da bo proti nekdanjemu ministru Podobniku vložil ovadbo.

"V naslednjih dneh bo vložena ovadba proti Janezu Podobniku, ki je nepravočasno objavil uredbo in zanimiv bo njegov zagovor," je poudaril Erjavec, ki je pozval računsko sodišče, naj pregleda tudi to zadevo. Kot aktualni minister je, kot je pojasnil, dolžan vložiti ovadbo.

Podobnik bo po njegovih besedah ovaden, ker uredba ni bila pravočasno objavljena, verjetno pa je bil oškodovan tudi proračun. Odgovornost naj ugotavljajo pristojni pravosodni organi, naj institucije "zavihajo rokave" in pogledajo zadevo, je dejal Erjavec.

Erjavec je tudi poudaril, da pravna država in enakost pred zakonom veljata za vse, tako za aktualne kot nekdanje ministre.

Vlada je leta 2003 sprejela uredbo o koncesiji za rabo reke Drave za proizvodnjo električne energije. Ta uredba predvideva, da koncesionar, Dravske elektrarne, plačuje koncesijsko dajatev v višini deset odstotkov od prodajne vrednosti proizvedene električne energije. Omenjena koncesijska dajatev se deli med državo (40 odstotkov) in 19 lokalnimi skupnostmi, od Dravograda do Ormoža, (60 odstotkov), in sicer po ključu 30 odstotkov glede na površino in 70 odstotkov glede na potencial oz. energetski padec na območju posamezne občine, je še pojasnil Trofenik.