Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec: Ne verjamem, da tako skrpucalo lahko sprejmejo brez DeSUS

Deli na:
Erjavec: Ne verjamem, da tako skrpucalo lahko sprejmejo brez DeSUS

Foto: Arhiv Reporterja

Prvak DeSUS Karl Erjavec je presenečen nad pozivom premierja Mira Cerarja, naj partnerji pojasnijo ravnanje pri lekarniškem zakonu, saj je zadržke DeSUS pojasnil že na srečanju prvakov koalicijskih strank med četrtkovo sejo vlade. Če izboljšav zakona ne bo, ga DeSUS ne bo podprla, ker je skrpucalo in ustavno sporen, je za STA povedal Erjavec.

"Nenormalno je, da ima predlog zakona več kot 80 dopolnil, da so nekatere rešitve ustavno sporne in da je tako veliko pripomb strokovne javnosti, občin," je v odgovoru na Cerarjev poziv dejal Erjavec. V DeSUS pričakujejo, da bodo tekom javne predstavitve mnenj, za katero so se na četrtkovi seji odbora zavzeli v DeSUS in SD, predlog zakona o lekarniški dejavnosti toliko izboljšali, da bo zrel za obravnavo in sprejem.

Poslanec SMC Branko Zorman je sicer včeraj povedal, da so vložili nekatera dopolnila tudi v skladu z mnenjem zakonodajno-pravne službe DZ, vendar obenem ocenil, da do konceptualnih sprememb zakona ne more priti.

"To je mnenje enega poslanca. Če imajo v DZ dovolj podpore, naj ga sprejmejo. A ne verjamem, da tako skrpucalo lahko sprejmejo brez DeSUS," se je ostro odzval Erjavec. Čudi se, da ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in premier Cerar "silita v proceduro" tako slab zakon in da silijo z ustavno spornimi besedili.

Če je razlog v tem, da bi lahko ministrica v razpravi o interpelaciji rekla, da je v postopku eden od reformnih zakonov, si po Erjavčevem mnenju delajo večjo škodo, kot če zakon preko javne predstavitve mnenj popravijo. Kolar Celarčeva se bo namreč na interpelaciji zagovarjala predvidoma prihodnji torek, vendar v koaliciji zatrjujejo, da zadnji dogodki niso zamajali njihove napovedi, da jo bodo podprli.

Premier Miro Cerar je sicer v ponedeljek zatrdil, da SMC ne bo odstopala od zdravstvene reforme v dobrobit vseh državljanov. Spomnil je, da so zakon o lekarniški dejavnosti usklajevali leto dni in ga tudi uskladili. Vendar usklajevanja niso bila v skladu s pravili in niso prinesla usklajenega besedila, zatrjujejo v DeSUS. Po Erjavčevih besedah je naloga ministrice, da zakon usklajuje, dokler ni usklajen.

Do začasnega prekinitve parlamentarnega postopka o predlogu lekarniškega zakona je prišlo minuli četrtek, ko bi moral odbor za zdravstvo opraviti drugo branje. A je večina članov odbora, z izjemo SMC in ZL, podprla predlog predsednika odbora Tomaža Gantarja (DeSUS), da pred nadaljevanjem opravijo javno predstavitev mnenj. Po terminskem planu naj bi zakon na odboru obravnavali 30. novembra.