Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec: Dozorel je čas, da priznamo palestinsko državo

Deli na:
Erjavec: Dozorel je čas, da priznamo palestinsko državo

Foto: Bobo

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je danes po srečanju voditeljev koalicijskih strank napovedal, da bo pripravil informacijo za sejo vlade prihodnji teden glede priznanja palestinske države. Sam meni, da je čas za to dozorel in podpira, da bi Slovenija priznala palestinsko državo.

Vprašanje se vleče že dlje časa in že v začetku lanskega leta je bilo po razpravi v parlamentu sklenjeno, da bi Slovenija priznala Palestino do konca leta, kar se potem ni zgodilo. Na vladi so se dogovorili, da bi priznanje izvedli skupaj s kako članico EU, kar pa se doslej prav tako ni zgodilo.

Novo priložnost za razmislek o tem vprašanju je prejšnji teden "ponudil" ameriški predsednik Donald Trump, ko je priznal Jeruzalem kot prestolnico Izraela, s tem pa razburil Palestince in arabski svet. Poleg tega je ta odločitev tudi v nasprotju z resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov iz leta 1980, da je Vzhodni Jeruzalem - palestinski del tega svetega mesta - okupirano ozemlje in da je izraelska priključitev tega območja v nasprotju z mednarodnim pravom.

Vprašanje Jeruzalema bi moralo biti rešeno v okviru bližnjevzhodnega mirovnega procesa, katerega cilj je na koncu vzpostavitev dveh držav, Izraela in Palestine, ki bi sobivali v miru in varnosti.

Po tem dejanju ameriškega predsednika so se tudi v Sloveniji obudili pozivi k temu, da je čas, da Slovenija prizna državnost Palestine. Erjavec je kot prvak stranke DeSUS to že podprl, zdaj pa je priznanje podprl tudi kot zunanji minister.

Povedal je, da je danes to vprašanje sprožil tudi na srečanju vodij koalicijskih strank. "Po mojem mnenju so okoliščine zrele, da bi ponovno razmislili o priznanju Palestine," je dejal. Pojasnil je, da so se dogovorili, "da pripravim informacijo za vlado za naslednji teden in potem bomo sprejeli nadaljnje odločitve glede nadaljnjih korakov v zvezi s priznanjem Palestine".

Priznanje Palestine podpira tudi koalicijska SD. K temu je svet stranke za zunanjo in evropsko politiko slovenske državne organe pozval že pred časom, so za STA pojasnili v SD. Vodja poslancev SD Matjaž Han je po današnjem vrhu koalicije spomnil še, da so bili sopodpisniki pobude, da se prizna Palestino. Izrazil je prepričanje, da bo vlada oz. zunanje ministrstvo pripravilo poročilo, na podlagi katerega bodo priznanje Palestine izglasovali v DZ.

V največji vladni stranki SMC pa so še vedno nekoliko zadržani. Kot je po sestanku koalicije povedala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, podpirajo priznanje Palestine, "vendar morajo biti tudi okoliščine ustrezno pripravljene za ta korak".

Spomnila je na zavezo Erjavca, da bo Slovenija ta korak naredila v paketu oz. s še nekaterimi drugimi evropskimi državami. Tako v SMC pričakujejo Erjavčevo oceno, kako daleč je to vprašanje, koliko teh okoliščin je izpolnjenih in s katerimi državami se bo ta korak naredil, je povedala.

Palestino je glede na podatke spletne enciklopedije Wikipedia kot državo že priznalo 136 držav. Izmed članic EU so to storile predvsem vzhodnoevropske države, vendar je bilo to še v obdobju hladne vojne in tik po razglasitvi palestinske države leta 1988, kar je v Alžiru izvedlo Palestinsko osvobodilno gibanje. Med zadnjimi je Palestino leta 2015 priznala tudi Švedska.