evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec: Če Cerar verjame ministrici, to pomeni, da laži obtožuje druge

Deli na:
Erjavec: Če Cerar verjame ministrici, to pomeni, da laži obtožuje druge

Foto: Primož Lavre

Premier Miro Cerar po pogovoru z ministrico Kolar Celarčevo to podpira, a koalicijskim partnerjem to ni dovolj.

Mineva teden dni od podpisa stavkovnega sporazuma med ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc in zdravniškim sindikatom Fides, v koaliciji pa si še niso enotni, kaj v sporazumu piše in kaj pomeni. Premier Miro Cerar podpira Kolar Celarčevo, a v SD in DeSUS s tem niso pomirjeni. So si pa enotni v pričakovanju, da ministrica predstavi reformo.

Cerar je po sestanku s Kolar Celarčevo sporočil, da jo podpira.

Kolar Celarčeva se je po podpisu sporazuma s Fidesom, s čimer so zdravniki prejšnji teden za dva meseca zamrznili stavko, znašla pod plazom kritik koalicijskih SD in DeSUS, saj da je prekoračila svoja pooblastila, ki jih je glede pogajanj dobila na koaliciji.

Prav tako ji očitajo, da je sama na koalicijskem srečanju minuli teden omenila prilogo k sporazumu, ki opredeljuje njegovo izvajanje.

Medtem ko Cerar ministrici verjame, da sporazum s Fidesom nima prilog ter da ministrica ni prekoračila svojih pooblastil, pa predsednik DeSUS Karl Erjavec ocenjuje, da ministrica laže.

Erjavec, ki je ministrici že v petek odrekel podporo, meni, da se je Cerar z izjavo o zaupanju Kolar Celarčevi prenaglil. Če Cerar na podlagi pogovora z ministrico verjame njej, po Erjavčevem mnenju pomeni, da laži obtožuje druge.

Zato je nujno, da partnerji to razčistijo, je poudaril prvak DeSUS in dodal, da takšno nezaupanje ni dobra popotnica za kakovostno nadaljnje delo vlade oz. si težko predstavlja sodelovanje.

V SD pa vztrajajo, da je ministrica v sporazumu s Fidesom prekoračila pooblastila. Menijo tudi, da sporazum v več točkah ne sledi koalicijski pogodbi.

Zato pričakujejo, da bo ministrica za zdravje Kolar Celarčeva ob obrazložitvi sporazuma s Fidesom na vladi tudi pojasnila, kako je ta sporazum v skladu s koalicijsko pogodbo in pri tem podkrepila navedbe s predlogi zdravstvenih zakonov, je ob robu seje predsedstva SD dejal predsednik stranke Dejan Židan.

In prav v pričakovanju predstavitve predlogov, ki bodo tvorili zdravstveno reformo, so si v koaliciji enotni. Cerar je izpostavil, da je zanj ključno, da ministrica spoštuje zavezo o vložitvi zakonodajnega paketa do 12. decembra, ki jo je dala tako njemu kot koaliciji.



Obljubljen zakonodajni paket namreč pomeni začetek najbolj ključnih reform v zdravstvu. "Pričakujem, da se bo ministrica Kolar Celarc držala začrtanih rokov, saj si želim modernizirati slovensko javno zdravstvo. Dokler sva na skupni poti sprememb na bolje v dobrobit ljudi, ministrica uživa moje zaupanje," je dodal predsednik vlade.

To od ministrice pričakuje tudi DeSUS, čeprav je Erjavec skeptičen do tega, da ji bo uspelo, če ji ni v dveh letih. Poleg tega bi po njegovih besedah pričakovali, da bi tudi koalicija imela v tem času vpogled v predloge oz. da bi vedeli, v katero smer gre reforma. Po mnenju predsednika DeSUS si premier le kupuje čas, saj je očitno, da ministrica ni kos nalogam.

Po Židanovih besedah pa je predvsem pomembno, da ministrica pravočasno predstavi zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki bo urejal financiranje zdravstva, ter predlog zakona o zdravstveni dejavnosti, v okviru katerega bo jasno ločeno javno in zasebno v zdravstvu, opredeljena javna zdravstvena mreža in pripravljeni standardi in normativi.

Glede tega se mora izjasniti vlada, je poudaril, zato se v SD ne bodo izjasnjevali o ministrici. Zavedajo se namreč, da jim je ostalo le še leto 2017, ker nato sledi predvolilni čas. Zakon, ki ureja zdravstvo, pa ne more biti sprejet na hitro, na kakšni nočni seji, je dodal.

Po Židanovih besedah pa je najbolj pomembno vprašanje v tem hipu, kako rešiti vprašanje čakalnih vrst, na katere je uvrščenih skoraj četrt milijona Slovencev. Po njegovem mnenju morajo biti vsi ukrepi usmerjeni v to. Zato bodo tudi vnaprej podpirali vse aktivnosti, da se reši problem čakalnih vrst.

Kaj bo neusklajenost koalicije pomenila za zamrznjeno stavko, še ni jasno. Bo pa v petek predvidoma zasedal glavni odbor Fidesa. V sindikatu so poudarili, da so prevzeli svoj del odgovornosti in še pred parafiranjem sporazuma, ki vsebuje nastavke za prepotrebno zdravstveno reformo, zamrznili stavko.

Zato pričakujejo in upajo, da se bo "obdobje medkoalicijskih obračunavanj in kazanja mišic z namenom nabiranja cenenih političnih točk čim prej zaključilo ter da bo predsednik vlade ravnal evropsko in podprl izpogajan ter parafiran sporazum o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti".

Fides se je včeraj tudi odzval na kritične izjave Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) in Sindikata upokojencev Slovenije, ki sta v ločenih izjavah izrazila nestrinjanje, da bi finančna sredstva, potrebna za uresničitev sporazuma z zdravniškim sindikatom Fides, bremenila zdravstveno blagajno.

Po po navedbah upokojenskih organizacij se bi glede na omejena sredstva Zavoda za zdravstveno zavarovanje zaradi večjih odhodkov za plače zdravnikov zmanjšal obseg storitev za zavarovane osebe, dostopnost do zdravstvenih storitev se bo poslabšala, podaljšale se bodo čakalne dobe in povečal se bo obseg tistih, ki si bodo v stiski morali poiskati pomoč v samoplačniških ordinacijah. S tem pa se zlasti upokojenci ne morejo strinjati.

V Fidesu pa so začudeni nad takšnimi izjavami, saj menijo, da gredo njihove zahteve prav v prid bolnikom, zlasti upokojencem. Poudarili so, da ne bodo pristali, da Zdus, ki ima status humanitarne organizacije in organizacije v javnem interesu na področju sociale in kulture, s takimi odprtimi pismi skuša netiti konflikt med zdravniki in bolniki.