Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec bo Ruse snubil za vrh Trumpa in Putina v Sloveniji

Deli na:
Erjavec bo Ruse snubil za vrh Trumpa in Putina v Sloveniji

Foto: Bobo

Zunanji minister Karl Erjavec naj bi se v četrtek ali petek ob robu zasedanja zunanjih ministrov Ovse v Hamburgu sestal z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Pričakuje, da bo Lavrov odprl tudi vprašanje morebitnega vrha ruskega predsednika Vladimirja Putina in novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Sloveniji.

Erjavec je pojasnil, da se bosta z Lavrovom gotovo dotaknila določenih projektov, ki so bili omenjeni med obiskom predsednika Putina letos julija v Sloveniji, na primer projekta mariborskega muzeja, namenjenega padlim vojakom. Ta projekt želijo nadgraditi, pri čemer je treba doreči še nekatere vsebinske zadeve.

Zagotovo bosta z Lavrovom govorila tudi o gospodarskih sankcijah proti Rusiji ter aktualnih mednarodnih vprašanjih, kot so Ukrajina ter razmere v Siriji in Iraku, je še povedal minister. "Prepričan sem, da ne bo zmanjkalo tem za pogovor," je dejal.



Erjavec je sicer prepričan, da bo EU podaljšala gospodarske sankcije proti Rusiji, ki se iztečejo konec januarja. Te so namreč povezane z uresničevanjem dogovorov iz Minska, pri čemer ni posebnega napredka. "Pričakujem, da bodo gospodarske sankcije podaljšane. To je tudi stališče Slovenije," je menil.

Na vprašanje, ali bo na srečanju z Lavrovom odprl tudi vprašanje možnosti organizacije vrha Putina in Trumpa v Sloveniji, je Erjavec odgovoril: "Pričakujem, da bo Sergej odprl (...) glede na to, da je njihov zelo ugleden poslanec prišel s to idejo."

Minister je ob tem še izpostavil, da sestanek z Lavrovom ne bo njegovo edino dvostransko srečanje v Hamburgu. Sestal se bo tudi s turškim zunanjim ministrom Mevlutom Cavusoglujem, s katerim bosta govorila o uresničevanju begunskega dogovora EU in Turčije, ki je za Slovenijo zelo pomembno.