Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec bi pred volitvami delil bombončke, ker "reforme samo jemljejo"

Deli na:
Erjavec bi pred volitvami delil bombončke, ker "reforme samo jemljejo"

Foto: Bobo

Koalicija se bo v prihodnjih dneh posvetila usklajevanju ukrepov na področju dela in obrambe, vse več pozornosti je spet na zdravstveni reformi.

A ob tem ni čutiti enotnosti partnerjev v namerah glede ukrepov do konca mandata. Medtem ko prvak DeSUS Karl Erjavec podpira razdeljevanje "bonbončkov", Simona Kustec Lipicer (SMC) poudarja pomen reform.

Koalicija bo v torek razpravljala zlasti o delovni zakonodaji, v sredo pa o zakonu o obrambi in zakonu o službi v slovenski vojski, oboje je pod okriljem ministrov SD.

Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je v včerajšnji izjavi v DZ zavrnila nekatere ocene, da bo koalicija do volitev delila le še bonbončke, pač pa morajo po njenih besedah še "zagristi v jabolka", zato da si bodo lahko bonbončke prislužili. Zdravstveno stanje države po njenih ocenah besedah terja nadaljevanje reform. "Do konca mandata bomo naredili, kot smo se zavezali," je napovedala in ocenila, da je koalicija v taki kondiciji, da bo to zmogla.

Kustec Lipicerjeva je opozorila na včerajšnji poziv Evropske komisije k izvajanju zdravstvene reforme. Obenem je poslanka spomnila, da sta v postopku novela zakona o zdravstveni dejavnosti ter novela zakona o pacientovih pravicah, predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju pa da bo do poletja.

Novela zakona o zdravstveni dejavnosti se lahko v DZ še spremeni, v zadnjih dneh so k njeni zavrnitvi poslance pozvale zdravniške organizacije. Kustec Lipicerjeva je spomnila, da gre za prvo branje zakona, prihaja pa veliko po njenem mnenju na mestu in upravičenih odzivov zainteresirane javnosti. Zagotovila je, da se bodo o pripombah pogovorili in v luči najboljših možnih rešitev nadaljevali z obravnavo.

Poslanec DeSUS Tomaž Gantar je včeraj sicer spomnil na kompromis koalicije glede novele in zato po njegovem mnenju težav s potrditvijo zakona ne bo. A ima sam veliko pomislekov. Čeprav naj bi bil namen zaščita interesov javnega zdravstvenega sistema, bo prav slednjemu najbolj škodoval, je ocenil Gantar in dodal, da težko napove, koliko bo pripravljenosti za spremembo zakona v DZ.


"Navdušen nisem. Nekaj smo se dogovorili, nekaj je bilo upoštevanega, je pa daleč od tega, da bi tak zakon imel mojo brezpogojno podporo," je pojasnil Gantar in dodal, da zakon ne prinaša nujno potrebnih korakov za zdravstvo.

Tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je včeraj poudaril, da bo za tako pomemben zakon v parlamentarnem postopku treba sprejeti še kakšen amandma, predvsem pa poslušati zainteresirano javnost in tiste, ki vsak dan s tem živijo. "Tukaj ne smemo trmariti pri svojem, če lahko predlog izboljšamo," je prepričan Han.

Evropska komisija je sicer Slovenijo pozvala tudi k nadaljnjemu izvajanju reform na področju pokojninskega sistema, o čemer si prav tako partnerice niso enotne. Medtem ko je Kustec Lipicerjeva ocenila, da je ta reforma vsaj toliko pomembna kot zdravstvena, pa je Erjavec včeraj ponovil, da pokojninski reformi nasprotuje, saj da reforme le jemljejo.

Tako bo zadovoljen, če bo koalicija do volitev dajala "bonbončke", zlasti zato, ker imamo gospodarsko rast in ker določeni sloji potrebujejo izboljšanje položaja, je dejal v izjavi novinarjem ob robu seje DZ. "Bonbončki so pozitivna stvar, to je naloga vlade. Čim več bonbončkov, ljudje bodo zadovoljni," je dodal.

Ker koalicija usklajuje področja, ki sodijo v domeno ministrov iz vseh treh koalicijskih strank, se pojavlja vprašanje t.i. vezane trgovine pri podpori. A v DeSUS in SD zatrjujejo, da se za to ne zavzemajo. Gantar zagotavlja, da na to ne bi pristal, in verjame, da tudi Erjavec ne. Tudi Han zagotavlja, da kompromisov, ki bodo šli po njihovih ocenah v škodo ljudi, ne bodo sklepali.

Če se bodo v koaliciji poslušali in bodo iskreni, je po mnenju vodje poslancev SD Matjaža Hana sposobna še marsikateri zakon spraviti pod streho. V SD bodo zakon podprli, če bo vsebinsko dober, če bo slab, "pa so lahko volitve čez osem let in ga ne bomo podprli", je dodal.

Ima pa Han občutek, kot da se v koaliciji ne slišijo. Spomnil je na izjave SMC, češ da sta dve manjši stranki proti zakonu o množičnem vrednotenju nepremičnin. "Zanimivo je, da se SMC včasih izgovori na manjši dve koalicijski stranki, ko ji odgovarja. Ko pa ji ne odgovarja, pa brez težav porine kakšen zakon naprej," je bil oster Han.