kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec ameriškim senatorjem izrazil nezadovoljstvo s stališčem ZDA do arbitraže

Deli na:
Erjavec ameriškim senatorjem izrazil nezadovoljstvo s stališčem ZDA do arbitraže

Foto: MZZ/Twitter

Z delegacijo ameriških senatorjev, ki je na obisku v Sloveniji, se je včeraj na Brdu pri Kranju srečal tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec.

Med drugim so govorili o gospodarskem sodelovanju med ZDA in Slovenijo ter razmerah na Zahodnem Balkanu. Minister je izrazil tudi nezadovoljstvo glede ameriškega stališča do arbitražne odločitve.

Kot je Erjavec povedal v izjavi za medije, je na pogovoru z republikanskimi senatorji izrazil nezadovoljstvo glede stališča ZDA do arbitražne odločitve o meji med Slovenijo in Hrvaško. ZDA namreč pravijo, da se ne bodo postavile na nobeno stran, ampak da gre za bilateralno vprašanje. "Gre za spoštovanje mednarodnega prava, za spoštovanje arbitražne odločitve, ki jo je izdalo sodišče," je poudaril v pogovorih, kot je povedal na novinarski konferenci.

Senatorjem je pojasnil tudi, da je lahko reševanje vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško model za reševanje drugih odprtih mejnih vprašanj na Zahodnem Balkanu. Po njegovih besedah pa so urejene meje eden od faktorjev za okrepitev stabilnost v regiji. "Če teh vprašanj ne bomo rešili v doglednem času, je lahko to nov vir napetosti," je izpostavil.

Erjavec je ocenil, da so bili ti pogovori zelo koristni, saj so gostje dobili vsa potrebna pojasnila, zakaj je potrebno, da ZDA podprejo implementacijo arbitražnega sporazuma.


Sicer so govorili tudi o možnostih za nadgradnjo gospodarskega sodelovanja in ameriške investicije v Sloveniji, je po srečanju dejal minister.

V letu 2015 je blagovna menjava znašala 824 milijonov evrov, kar je 17 odstotkov več kot 2014, je povedal. Glede na prve tri mesece letošnjega leta je možno ugotoviti, da bo menjava rasla tudi letos, je dodal. Kot pozitivno je ocenil tudi to, da Slovenija skoraj enkrat več izvozi v ZDA, kot pa uvozi.

Glede političnih odnosov so ugotovili, da so ZDA strateški partner Slovenije in tudi Evropske unije. Slovenija pa je kot članica zveze Nato vključena v različne obrambne aktivnosti znotraj zavezništva, kjer so so ZDA vodilna obrambna sila, je dejal Erjavec.

Delegacijo ameriškega senata, v kateri so Roy Blunt, John Cornyn, William Thad Cochran, Susan Collins, Thom Tillis in Thomas Bryant Cotton, so zanimali tudi odnosi med EU in Rusijo, govorili pa so tudi o mednarodnem terorizmu.

Senatorji so se pred tem srečali tudi s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Govorili so o sodelovanju med državama in v okviru zveze Nato, razmerah na Zahodnem Balkanu ter drugih aktualnih vprašanjih.