Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ekskluzivno! Vohunka iz udbovske akcije Prater je danes sindikalistka na Sovi

Deli na:
Ekskluzivno! Vohunka iz udbovske akcije Prater je danes sindikalistka na Sovi

Foto: Primož Lavre

Med sodelavci v akciji Prater, v kateri je leta 1986 takratna SDV observirala agente takratne albanske tajne službe na Dunaju, je sodelovala tudi Andreja Škoflek, ki naj bi bila še vedno zaposlena na Sovi in je aktivna v sindikatu agencije.

Tako je vsaj razvidno iz dogovora o ukrepih na področju stroškov dela in drugih ukrepih v javnem sektorju, ki ga je skupaj z drugimi sindikalisti podpisala z ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem.

Škoflekova je v omenjeni akciji sodelovala v paru z voznikom Srečom Goletom, v drugem paru pa sta bila vodja ekipe Hinko Lučovnik in sodelavka Reza, ki je bilo kodno ime za Nevenko Črešnar. Para sta na Dunaj potovala ločeno, vsak s svojim avtomobilom, tudi bivala sta ločeno, srečevala sta se samo po vnaprej dogovorjenih principih kontaktiranja v tujini.

Ekipa je morala popisati stanovalce v objektih, kjer stanujejo in se zbirajo albanski obveščevalci, fotografirati in ustrezno skicirati ter poročati SDV s posebnim kodnim stavkom. O akciji podrobneje pišemo v tiskani številki Reporterja (NA VOLJO TUDI V TRAFIKI24).

Foto: Primož Lavre - Nevenka Črešnar Perger

Na vprašanje, ali se spominja te akcije in sodelovanja Črešnarjeve, nam Škoflekova ni odgovorila. Prav tako nam na vprašanje, ali je pri njih zaposlena ista Škoflekova, ki je bila uslužbenka SDV, niso odgovorili na Sovi, vendar hkrati tega niso zanikali: »Podatki o zaposlenih v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji so tajni v skladu s predpisi, ki urejajo ravnanje s tajnimi podatki, zato jih agencija ne posreduje v javno objavo in javno ne komentira.«

Zanimivo pa je, da so dokument o dogovoru med sindikati javnega sektorja in ministrstvom za javno upravo objavili v Uradnem listu, dostopen je tudi na spletu (NA POVEZAVI), v njem je med podpisniki sindikalnega sporazuma navedena tudi Škoflekova kot predstavnica sindikata vladne agencije.

Poleg tega je na spletni strani Univerze v Mariboru objavljena njena specialistična naloga Stresne obremenitve v birokratski organizaciji iz leta 2009, v kateri je na 53. strani objavila svoj delovni življenjepis z osebnimi podatki: med drugim, da je v javni upravi zaposlena od leta 1985, ko je končala srednjo šolo za računalništvo, leta 1991 je končala višjo šolo za notranje zadeve, leta 2002 pa visoko policijsko-varnostno šolo (NA POVEZAVI).

V nalogi je analizirala stresne obremenitve v »organizaciji«, natančno navedla, koliko vprašalnikov je poslala sodelavcem, koliko jih je odgovorilo, kakšna je njihova starostna in izobrazbena struktura, delovna doba, koliko jih ima psihosomatske težave, za vse pa je imela dovoljenje direktorja.

Vsak tuji obveščevalec, ki »zna prešteti do pet«, tako lahko izve ključne podatke o naših obveščevalcih. Naj živi strokovnost Sove!