mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ekskluzivno! Sodnica zbila pešca in pobegnila s kraja nesreče

Deli na:
Ekskluzivno! Sodnica zbila pešca in pobegnila s kraja nesreče

Povzročitev prometne nesreče na prehodu za pešce je hud prekršek, če pa povzročitelj pobegne s kraja nesreče, že lahko govorimo o odgovornosti za kaznivo dejanje »zapustitve poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči«, kar se kaznuje z zaporom do enega leta.

Toda če si državni uslužbenec, ti oblast (oziroma »globoka država«) pogleda skozi prste. In ravno to naj bi se zgodilo v primeru prometne nesreče v Mariboru, ko je sodnica mariborskega okrožnega sodišča lažje poškodovala pešca, nato pa odpeljala naprej.

Oškodovanec (moški iz Maribora, njegovo ime hranimo v uredništvu) je v nedeljo, 13. avgusta, popoldan v bližini Pohorske ulice 8 v Mariboru prečkal prehod za pešce. Mimo njega je pripeljala voznica v citroenu saxo in ga oplazila. »Nemogoče je, da tega ne bi opazila, sam mi je sladoled padel na pokrov njenega avtomobila,« je za Reporter povedal oškodovanec.

Moški je bil lažje poškodovan, njegova žena z otrokom se je zaradi hitre reakcije trčenju izognila in si zapomnila registrsko tablico avtomobila, ki je odpeljal s kraja nesreče. Policijska patrulja, ki je prišla, je opravila ogled. »Žena je bila prestrašena, otrok je jokal,« je povedal Mariborčan.

Naslednji dan je Mariborčana poklicala in ga obvestila, da ta registrska tablica pripada vozilu znamke renault twingo, ki je iz prometa odjavljen, registrske tablice pa so bile vrnjene (številke registrskih tablic hranimo v uredništvu).

Oškodovanec se ni dal in se je po nasvetu, da bi se avtomobil utegnil pojaviti v istem okolišu, odpravil na kraj nesreče, parkiral na parkirišču in opazoval. Čez dobro uro je mimo pripeljal citroen saxo, obvestil je policijo in avtomobilu sledil. »Policija me je odpravila, češ da me v postopku ne potrebuje. Odpeljal sem se, parkiral v bližini in opazoval, kaj se bo zgodilo. Videl sem, kako so avtomobil parkirali na parkirišče in z njega sneli registrske tablice,« je povedal oškodovanec.

Kmalu ga je poklicala uslužbenka policije in mu povedala, da se je povzročiteljica nesreče zanimala, kdo je on. Prav tako je dejala, da avtomobila usodnega dne ni vozila ona, da pa bo kljub temu plačala kazen. »To ni res. Prepoznal sem jo,« trdi Mariborčan. Nato je uslužbenko vprašal, naj mu pove, kdo je bila voznica. Najprej ni želela, ko pa sem ji dejal, če ste oškodovanki povedali, kdo sem, povejte še meni, kdo je ona. In mu je. Voznici je ime Andreja L. Po kratkem poizvedovanju je izvedel, da gre za mariborsko sodnico in da je njen mož kriminalist.

V zvezi s primerom je poslanec SDS v državnem zboru Vinko Gorenak postavil tudi pisno poslansko vprašanje, kako so urejeni postopki obravnave prometnih nesreč, ko so vpleteni visoki uslužbenci sodne veje oblasti ali ožji sorodniki policistov ter ali obstoječa ureditev zagotavlja neodvisno, strokovno in zakonito obravnavo.

Na mariborski policiji so nam potrdili, da so obravnavali prometno nesrečo. »Tedaj še neznani voznik oziroma voznica osebnega avtomobila je na prehodu za pešce oplazil/a enega od treh pešcev, ki so prečkali vozišče. Dve osebi se nista poškodovali,« so zapisali, a zavrnili, da so nesrečo pristransko obravnavali. 

»Policisti so z vestnim in odgovornim delom ter z zbiranjem obvestil uspeli izslediti vozilo, ki je bilo udeleženo v prometni nesreči in ugotoviti kdo je z njim upravljal. Kršitelj/ica je bil sankcioniran v skladu z določili zakona o prekrških,« so povedali, čeprav Mariborčan trdi, da je bil on tisti, ki je izsledil vozilo. Sicer je bilo o nesreči obveščeno tudi tožilstvo, ki je prejelo samo poročilo, ne pa tudi ovadbe, čeprav je šlo za pobeg s kraja nesreče.

V zvezi s primerom se postavlja več vprašanj: zakaj policija primera ni obravnavala kot kaznivo dejanje, saj je šlo za pobeg s kraja nesreče; kako je mogoče, da je sodnica vozila avtomobil, na katerem so bile neveljavne registrske tablice; zakaj je sodnica plačala kazen, če je trdila, da avtomobila ni vozila (Mariborčan jo je prepoznal kot voznico).

Vprašanja smo poslali tudi na mariborsko sodišče, a odgovorov še nismo prejeli.