Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

EKSKLUZIVNO! Nezakonita odpuščanja v Cerarjevi vladi

Deli na:
EKSKLUZIVNO! Nezakonita odpuščanja v Cerarjevi vladi

Mateja Vraničar Erman in Zdravko Počivalšek - Foto: Bobo

Nezakonito so odpuščali tudi na ministrstvu Zdravka Počivalška in v finančni upravi, ki spada pod okrilje ministrice Mateje Vraničar Erman.

Pred časom smo pisali o najmanj petih nezakonito odpuščenih uslužbencih, ki jih je ministrstvo za delo, družine in socialne zadeve moralo vrniti v delovno razmerje, poleg tega pa so jim morali izplačati še niti ne tako majhne odškodnine, torej plače za nazaj in sodne stroške. Dva postopka zaradi nezakonite odpovedi delovnega razmerja pa še vedno potekata in še nista končana. 

Po objavi članka smo bili obveščeni, da se to dogaja tudi na drugih ministrstvih, konkretno na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstvu za infrastrukturo in ministrstvu za finance. Ob preverjanju navedb so nam na ministrstvu za infrastrukturo zagotovili, da zoper njihovo ministrstvo skupaj z organi v sestavi od leta 2014 do danes ni bilo vloženega nobenega tožbenega zahtevka zaradi nezakonitega prenehanja delovnega razmerja. Po drugi strani pa so nam takšne sodne primere potrdili na drugih dveh ministrstvih.

Zoper ministrstvu za gospodarstvo je bil od leta 2014 do danes vložen en tožbeni zahtevek, ki se je nanašal na ugotovitev nezakonitosti prenehanja delovnega razmerja: »Tožbenemu zahtevku, ki je bil vložen novembra 2014, je bilo ugodeno, tako da je ministrstvo dolžno izplačati znesek v višini 19.300 evrov (neto) in stroške postopka v višini 808,74 evra. Posebni stroški odvetniškega zastopanja za ministrstvo niso nastali, ker je bilo zastopano po Državnem pravobranilstvu RS.«

Na ministrstvu za finance, Uradu RS za nadzor proračuna, Uradu RS za preprečevanje pranja denarja in Upravi RS za javna plačila zatrjujejo, da takih primerov ni bilo. To pa ne velja za finančno upravo, kjer je bilo od leta 2014 vloženih osem tožbenih zahtevkov zaradi prenehanja delovnega razmerja na tej upravi oziroma njeni predhodnici davčni upravi, od tega v letu 2014 pet, v letu 2015 dva in v letu 2016 en tožbeni zahtevek. Kot so nam še sporočili, je sodišče v treh primerih pravnomočno razsodilo, da so bile odpovedi zakonite. Dva delovna spora sta še v postopku. V enem je sodišče že odločilo v korist ministrstva, vendar se je tožeča stranka pritožila.

V šestem primeru sta stranki decembra 2015 sklenili poravnavo. Izplačano je bilo: plača za nazaj 6569,60 evra bruto, plačilo odškodnine 5918,66 evra bruto, stroški sodnega postopka pa so bili 206,42 evra. V zadnjih dveh primerih je sodišče razsodilo, da sta bili pogodbi o zaposlitvi odpovedani nezakonito. V enem od teh primerov, ki se je končal s sodbo leta 2016, je bilo izplačano: plača za nazaj 18.614,88 evra bruto in stroški sodnega postopka 1869,90 evra. V drugem primeru, ki se je zaključil s sodbo leta 2015, pa je bilo izplačano: plača za nazaj 4663,39 evra bruto in pravdni stroški 838,75 evra.