Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ekskluzivni intervju s Thompsonom: Domoljub sem, ne pa fašist

Deli na:
Ekskluzivni intervju s Thompsonom: Domoljub sem, ne pa fašist

Foto: Primož Lavre

Že dolgo ni kateri koncert povzročil toliko razburjenja, kot ga je za soboto v Mariboru napovedani nastop hrvaškega zvezdnika Marka Perkovića Thompsona.

Kritiki mu očitajo simpatiziranje z ustaštvom, fašizmom in nacizmom, nanj se je spravljal celo nekdanji hrvaški predsednik Stike Mesić. Prepovedali so mu že več koncertov, nekateri bi radi preprečili tudi njegov nastop v Mariboru. Domoljub sem in ne skrajnež, odgovarja Perković, ki svoje pesmi opisuje kot patriotske, očitke o promoviranju skrajnih ideologij pa zavrača kot »laži, klevete in podtikanja«. Ogorčen je nad starimi komunističnimi kadri, za katere pravi, da imajo še vedno velik vpliv na Hrvaškem in jih obtožuje, da so največ krivi za napade nanj: »Vsakogar, kdor se upre njihovemu pogledu na svet, poskušajo uničiti, ga kompromitirati, razglasiti za ustaša.«

Ste eden najuspešnejših in najbolj priljubljenih hrvaških pevcev, a šele po četrt stoletja kariere boste prvič nastopili v Sloveniji. Zakaj? So bili pred tem že poskusi, da vam organizirajo koncert pri nas?



Že prej je bilo nekaj povabil in zanimanja za moje nastope v Sloveniji, a ne zdi se mi, da bi bilo tako resno kot zdaj. Veseli me, da je tudi občinstvo v Sloveniji spoznalo moje pesmi.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Thompson zavrača podtikanja, da prepeva ustaške pesmi; komuniste obtoži, da vodijo kampanjo laži in klevet zoper njega; vztraja, da njegovo občinstvo ne nosi ustaških simbolov in se ne vede neprimerno; razloži, zakaj so mu bližje desne stranke; pove, kaj si misli o bivšem predsedniku Mesiću; obuja spomin na srečanje s papežem; se spominja vojnih dni in pove, zakaj je leta 1991 prijel za orožje.