volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Edini Pahorjev uspeh

Deli na:

Glavna skrb slovenske vlade in državljanov je gospodarska kriza, edini resnični uspeh slovenskega premiera Boruta Pahorja pa so pogajanja s Hrvaško, v današnji izdaji ocenjuje hrvaški dnevnik Jutarnji list. Novi list pa meni, da so savudrijski ribiči največja žrtev slovensko-hrvaškega spora.

Glavna skrb slovenske vlade in državljanov je gospodarska kriza, edini resnični uspeh slovenskega premiera Boruta Pahorja pa so pogajanja s Hrvaško, v današnji izdaji ocenjuje hrvaški dnevnik Jutarnji list. Novi list pa meni, da so savudrijski ribiči največja žrtev slovensko-hrvaškega spora.

Prerekanje vodje največje slovenske opozicijske stranke Janeza Janše in vlade glede tega, ali v predlogu sporazuma o arbitraži obstaja tudi rok za sklenitev arbitraže, je bila v sredo v Sloveniji precej nepomembna novica. Slovenski urad za makroekonomske analize in razvoj je namreč objavil, da letos pričakujejo 7,3 odstotkov nižji BDP, poroča Jutarnji list. Dodaja, da je to v tem času glavna skrb slovenske vlade, ki je v torek rešila koalicijo, ker je popustila upokojencem in ne bo zamrznila pokojnin.

"Slovenski premier Borut Pahor ima v rokah zgolj en resnični uspeh - pogajanja s Hrvaško. Ravno zato mu Janša poskuša tudi to zagreniti z nenehnimi kritikami, čeprav se zaveda, da zadeve potekajo v pravi smeri. Na koncu bo zelo verjetno sprejel dogovor," poudarja zagrebški časnik.

Dodaja, da so raziskave javnega mnenja tako na Hrvaškem kot v Sloveniji pokazale, da večina Slovencev podpira arbitražo, radikalci iz SLS pa so v dveh tednih zbrali le 6000 podpisov podpore za referendum. "Torej, javnost si želi dogovora, Janša zagotovo ne bo zanemarjal takšnih sporočil," sklene časnik.

Novi list pa ocenjuje, da so savudrijski ribiči največja žrtev dolgoletnega hrvaško-slovenskega prerekanja o meji. Sicer pa je ravno peščica ribičev na skrajnem zahodu istrskega polotoka lahko ovira na poti do končne rešitve, nadaljuje reški časnik. Kot pojasnjuje, je istrska policija začela vabiti omenjene ribiče na informativne pogovore, na katerih jih sprašujejo, kaj si mislijo o kondominiju in dogovoru premiera Pahorja in hrvaške premierke Jadranke Kosor.

Časnik meni, da so ribiči za to sami krivi, ker so bili v prejšnjih letih pogosto izkoriščeni s strani populističnih politikov, ki so namesto interesa obeh narodov skrbeli za lastno politično napredovanje. Dodaja, da so omenjeni ribiči nasprotovali tako sporazumu Račan-Drnovšek kot tudi sporazumu o obmejnem prometu in sodelovanju.

"Vsem mora biti jasno, tudi savudrijskim in umaškim ribičem, da meja na morju med Hrvaško in Slovenijo nikoli ni bila določena in da se bo tudi to enkrat moralo zgoditi. Sicer pa so ribiči ob tem lahko mirni - meja na kopnem je vsem znana, meja na morju pa se bo morala začeti tam, kjer se končuje," sklene časnik.