ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DZ sprejel novelo o lekarniški dejavnosti

Deli na:
DZ sprejel novelo o lekarniški dejavnosti

Foto: Bobo

DZ je s 55 glasovi za in 17 proti sprejel predlog novele zakona o lekarniški dejavnosti, ki so ga vložili poslanci SMC, DeSUS in poslanka SD Bojana Muršič. Novela podaljšuje prehodni rok za prepoved vertikalnega povezovanja v lekarniški dejavnosti s konca januarja 2018 na konec leta 2019.

Po mnenju predlagateljev je treba zagotoviti, da je izvajalcem lekarniške dejavnosti omogočena izvedba postopkov prodaje tako, da ne bodo prodajali pod prisilo. To po besedah poslanca SMC Bojana Kranjca kot prvopodpisanega pod predlog pomeni, da jim je za prodajo, prilagoditev oziroma uskladitev poslovanja po zakonu treba zagotoviti dovolj dolgo prehodno obdobje.

Zakon o lekarniški dejavnosti, ki ga je DZ sprejel 15. decembra lani, prepoveduje vertikalno povezovanje v lekarniški dejavnosti. To pomeni, da izvajalci lekarniške dejavnosti ne bodo smeli biti povezani s pravnimi osebami, ki zdravila izdelujejo ali se ukvarjajo s prometom z njimi na debelo.

Ministrstvo za zdravje je zagotovilo, da je pri snovanju predloga sledilo načelu, da morata biti nosilec in izvajalec lekarniške dejavnosti popolnoma neodvisna pri opravljanju svojega dela.