klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dve anketi nakazujeta možnost zmage Pahorja že v prvem krogu

Deli na:
Dve anketi nakazujeta možnost zmage Pahorja že v prvem krogu

22. oktobra se bo v prvem krogu predsedniških volitev pomerilo devet kandidatov. - Foto: Instagram

Prvi rezultati kontinuirane javnomnenjske raziskave o volilnih preferencah kažejo, da bi lahko aktualni predsednik Borut Pahor na volitvah 22. oktobra zmagal že v prvem krogu.

Če bi prišlo do drugega kroga, pa bi se po poročanju Dnevnika in Večera vanj uvrstil kamniški župan Marjan Šarec.

Gre za javnomnenjsko raziskavo po metodi "tracking poll", ki se izvaja dnevno, vsak dan na novem vzorcu anketirancev in spremlja premike volilnega telesa.

Prvi rezultati kažejo, da ima Pahor 40,4-odstotno podporo med že opredeljenimi volivci, njegov najbližji zasledovalec je Šarec, za katerega bi glasovalo 14,9 odstotka opredeljenih anketirancev.


Ob upoštevanju glasov tistih, ki bodo na volišča prišli ali pa o tem še niso povsem prepričani, in tistih, ki so v anketi povedali, kdo izmed kandidatov jim je najbližji, čeprav odločitve še niso dokončno sprejeli, bi se Pahorjeva podpora povzpela na 48,4 odstotka.

Če pa bi iz tega izpeljali volilno napoved, torej bi upoštevali samo opredeljene anketirance, bi Pahor zmagal že v prvem krogu z 59,6 odstotka glasovi, Šarec pa bi jih dobil 22,3 odstotka.

Ob Pahorju in Šarcu anketiranci omembe vredno podporo namenjajo le še evropski poslanki Romani Tomc in predsednici NSi Ljudmili Novak. Za Tomčevo bi glasovalo 5,5 odstotka vprašanih (volilna napoved 6,9 odstotka), za Novakovo pa 3,6 odstotka (volilna napoved pet odstotkov). Podpora preostalim kandidatom znaša odstotek ali manj.

Javnomnenjsko raziskavo od 5. oktobra naprej za Dnevnik in Večer izvaja agencija Ninamedia. Vsak dan anketirajo 150 naključno izbranih polnoletnih oseb, vzorec je vsak dan nov. Prvi rezultati merjenja se objavijo po treh dneh anketiranja in vedno pomenijo presek rezultatov zadnjih treh zaporednih anket. Do konca projekta bo skupaj anketiranih 2250 oseb, v vzorec za izdelavo vsakokratne volilne napovedi pa je vključenih 450.